Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a preveni eventuale crize de medicamente esenţiale la iarnă în statele din UE

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a preveni eventuale crize de medicamente esenţiale la iarnă în statele din UE

Multe state europene, inclusiv România, s-au confruntat în ultimul sezon rece cu o adevărată criză de medicamente banale în farmacii, pe fondul creşterii consumului din cauza unor epidemii de boli infecţioase. Pentru a evita repetarea situaţiei, Comisia Europeană, şefii agenţiilor pentru medicamente (HMA) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) au lansat luni mai multe recomandări de acţiuni pentru a evita discontinuităţile în aprovizionarea cu antibiotice esenţiale, utilizate pentru tratarea infecţiilor respiratorii în sezonul următor de iarnă.

Aceste recomandări, care au fost elaborate prin intermediul Grupului executiv de coordonare  privind discontinuităţile şi siguranţa medicamentelor (MSSG), completează procesul de elaborare a unei liste de medicamente esenţiale în UE.

Comisia Europeană a precizat, într-un comunicat, că va monitoriza situaţia, în cooperare cu statele membre ale UE, şi va demara proceduri de achiziţii comune pentru ţările membre, dacă este cazul.

Recomandări pentru a asigura o aprovizionare adecvată

Executivul UE a analizat datele disponibile şi a ajuns la concluzia că, dacă cererea va fi similară în sezonul următor de iarnă cu media anilor anteriori, aprovizionarea statelor UE cu formule orale de antibiotice esenţiale, de primă şi a doua linie, pentru infecţiile respiratorii este suficientă, acoperind cererea.

În plus, EMA şi Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA) vor continua să lucreze cu deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) pentru a consolida măsurile de creştere a aprovizionării pentru unele antibiotice cu administrare intravenoasă.

Pentru a nu exista riscuri privind aprovizionarea cu antibiotice esenţiale la iarnă, MSSG recomandă trei măsuri proactive:

  • Creşterea producţiei de antibiotice cheie: pentru a evita crizele de medicamente în toamna şi iarna care urmează, EMA şi HERA vor colabora cu DAPP pentru a intensifica măsurile de creştere a producţiei. Acţiunile demarate înainte de sezonul rece ar trebui să ofere producătorilor suficient timp pentru a se asigura că au o capacitate de producţie suficientă pentru a acoperi cererea.
  • Monitorizarea cererii şi ofertei: EMA şi Comisia Europeană, împreună cu statele membre, vor monitoriza cererea şi oferta, în cooperare cu companiile producătoare de medicamente. Totuşi, tuturor părţilor implicate li se solicită să comande medicamente în cantităţi normale, fără a face stocuri excesive. Stocarea de medicamente poate pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării şi poate cauza sau agrava penuria.
  • Conştientizarea publicului şi utilizarea prudentă: Antibioticele trebuie utilizate cu prudenţă pentru a-şi menţine eficacitatea şi pentru a evita rezistenţa la antimicrobiene. Medicii au un rol esenţial în acest proces, iar antibioticele trebuie prescrise doar pentru tratarea infecţiilor bacteriene, nefiind potrivite pentru tratarea infecţiilor virale precum răceala şi gripa. De asemenea, sunt recomandate iniţiative de sensibilizare a cetăţenilor.

EMA şi Comisia Europeană vor ţine legătura cu producătorii de medicamente pe tot parcursul anului pentru a detecta din timp orice lipsuri neaşteptate de aprovizionare şi pentru a lua măsurile necesare.

De altfel, în 20 iulie va avea loc o reuniune a Consiliului HERA cu reprezentanţi ai ministerelor sănătăţii din statele membre, ai Comisiei şi ai industriei farmaceutice, pentru a discuta despre măsuri de prevenire şi pentru a conveni asupra unor posibile decizii suplimentare necesare.

viewscnt