Medicamente analgezice şi pentru insomnie folosite "în scop recreaţional", introduse sub control naţional

Medicamente analgezice şi pentru insomnie folosite "în scop recreaţional", introduse sub control naţional

Consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) este în creştere în România, iar cele mai mari rate de consum se observă în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) în ultimul Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România. În ultimul timp, agenţia a transmis mai multe informări conform cărora medicamente autorizate cu conţinut de tramadol, zopiclonă şi cinolazepam sunt folosite în scop recreaţional, având potenţial semnificativ de abuz. Ca urmare a acestor informaţii, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect care prevede introducerea medicamentelor menţionate sub control naţional. 

Proiectul conţine mai multe modificări de reglementare privind medicamentele care conţin stupefiante şi psihotrope.

Astfel, lista preparatelor care conţin stupefiante şi psihotrope şi care au fost clasificate şi incluse de către ANMDMR în categoria medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală urmează să fie actualizată, pentru a ţine cont de ultimele recomandări ale specialiştilor.

"Ca urmare a informărilor transmise de specialişti prin intermediul Agenţiei Naţionale Antidrog, conform cărora medicamente autorizate cu conţinut de tramadol, zopiclonă şi cinolazepam sunt folosite în scop recreaţional, având potenţial semnificativ de abuz, se preconizează introducerea sub control naţional a medicamentelor care conţin aceste substanţe", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă a guvernului propus de Ministerul Sănătăţii.

Proiectul prevede introducerea medicamentelor tramadol (un analgezic), zopiclonă şi cinolazepam (indicate pentru tratamentul insomniei) pe lista plantelor şi substanţelor aflate sun control naţional.

Drept urmare, aceste medicamente vor fi scoase de pe lista preparatelor care conţin stupefiante şi psihotrope, dar care au fost clasificate şi incluse de către ANMDMR în categoria medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

Alte măsuri vizează întărirea controlului privind distrugere a substanţelor şi preparatelor cu conţinut de stupefiante şi psihotrope, dar şi creşterea amenzilor pentru nerespectarea legislaţiei privind eliberarea medicamentelor care conţin stupefiante şi psihotrope.

"Majorarea acestora este necesară în primul rând în vederea eficientizării cadrului sancţionatoriu, ţinând cont de tendinţele ascendente ale traficului şi consumului ilicit de medicamente cu conţinut de substanţe stupefiante şi psihotrope", se mai arată în document.

viewscnt