Ultima corecţie a preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) a intrat în vigoare de la 1 august 2023. În urma corecţiei, majoritatea preţurilor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară cu până la 14%. Începând din luna septembrie, Ministerul Sănătăţii începe procedura noii corecţii a preţurilor din Canamed, însă nu a anunţat când estimează că vor intra în vigoare noile preţuri. Faţă de anii anteriori, noutatea constă în faptul că se depun dosare doar pentru medicamentele inovative cu preţ de producător aprobat mai mare de 50 de lei şi pentru care nu este aprobat preţ de referinţă generic, biosimilar sau inovativ, în timp ce pentru celelalte medicamente, preţurile se vor actualiza în funcţie de creşterea cursului de schimb.
"Ministerul Sănătăţii anunţă organizarea sesiunii de corecţie a preţurilor maximale a medicamentelor de uz uman valabile în România, publicate în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (CANAMED)", a anunţat instituţia.
Deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (APP) sau reprezentanţii acestora trebuie să depună documentele prevăzute în normele specifice, inclusiv documentaţia care fundamentează propunerile de preţ, începând cu 1 septembrie 2024 până la data de 20 septembrie 2024.
În cadrul procesului de corecţie a Canamed din 2024 vor fi supuse corecţiei preţurile medicamentelor inovative cu preţ de producător aprobat mai mare de 50 de lei şi pentru care nu este aprobat preţ de referinţă generic, biosimilar sau inovativ, potrivit ordinului ministrului Sănătăţii nr. 3.691/2024, publicat în 1 iulie 2024 în Monitorul Oficial.
În schimb, preţurile medicamentelor care nu se încadrează în categoria celor menţionate anterior vor fi actualizate la cursul mediu de schimb valutar BNR din al doilea trimestru din 2024 (4,9751 lei/euro) faţă de cursul utilizat la precedenta corecţie, din 2023 (4,9449 lei/euro). Dacă se ia ca referinţă preţul în euro, actualizarea ar însemna o creştere cu 0,6%.
În situaţia în care deţinătorii de APP nu doresc efectuarea actualizării la cursul mediu de schimb valutar din al doilea trimestru din 2024, aceştia trebuie să comunice acest lucru Ministerului Sănătăţii.
Depunerea documentelor se va realiza prin intermediul platformei Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe).
CORECŢIA DIN 2023: SCUMPIRI IMPORTANTE LA MEDICAMENTELE IEFTINE
După corecţia Canamed din 2023, creşterea cea mai mare a preţurilor s-a înregistrat la medicamentele ieftine. De altfel, trebuie ţinut cont că, la corecţia Canamed din 2023, s-au aplicat prevederile ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023.
Actul normativ prevedea că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.
Indexarea a fost aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.
Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiile prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.