Ministerul Sănătăţii propune noi reglementări pentru înfiinţarea farmaciilor, într-un proiect de ordonanţă de guvern care modifică mai multe acte normative. Astfel, proiectul introduce o distanţă minimă între unităţile farmaceutice, diferită în oraşe şi sate, şi un criteriu demografic în mediul rural. Propunerile vin în contextul în care în Parlament există mai multe iniţiative legislative pentru introducerea de noi criterii pentru înfiinţarea farmaciilor, din care unele prevederi sunt preluate în proiectul Ministerului Sănătăţii.
Principala modificare inclusă în proiectul de ordonanţă de guvern se referă la impunerea unei distanţe minime de amplasare între două farmacii, de 250 de metri în mediul urban şi de 500 de metri în mediul rural, prevedere neexistentă în legislaţia actuală.
Mai mult, distanţa minimă dintre farmacii trebuie "dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat care să ateste această situaţie", prevede proiectul.
Un proiect legislativ depus în Parlament şi prezentat recent de 360medical.ro prevede impunerea unei distanţe minime de amplasare între două farmacii, de 500 de metri, indiferent dacă sunt în mediul rural sau urban.
Legea Farmaciei nr. 266/2008 conţine doar obligaţii legate de criterii demografice pentru amplasarea unei farmacii şi doar pentru mediul urban.
“Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, după cum urmează:
- a) în municipiul Bucureşti, o farmacie la 3.000 de locuitori;
- b) în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
- c) în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori”, se precizează în Legea Farmaciei.
În acelaşi proiect de ordonanţă propus de Ministerul Sănătăţii este propus şi un criteriu demografic pentru înfiinţarea farmaciilor în mediul rural.
Astfel, proiectul menţine criteriul demografic pentru Bucureşti, de 3.000 de locuitori pentru o farmacie, şi pentru reşedinţele de judeţ (o farmacie la 3.500 de locuitori), însă criteriul demografic pentru celelalte oraşe este extins şi pentru comune - o farmacie 4.000 de locuitori.
Totuşi, în cazul localităţilor din mediul rural este introdusă o excepţie. "În situaţia în care, în mediul rural, nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţa de 5 km, se poate înfiinţa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului" demografic, potrivit proiectului.