Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor (SNVM) din România, o platformă prin intermediul căreia farmaciile sau alte părţi interesate pot verifica autenticitatea unui produs, a devenit operaţional în februarie 2019. SNVM este parte din Sistemul European de Verificare a Medicamentelor şi este administrat de către Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR). În luna iulie a avut loc Adunarea Generală a OSMR, care a decis reducerea taxei de afiliere şi a prezentat ultimele noutăţi legate de funcţionarea SNVM.
Astfel, Adunarea Generală a decis reducerea taxei de afiliere de la 9.000 euro până la 5.000 euro, în timp ce taxa operaţională pentru SNVM a fost stabilită la 9.000 euro pentru fiecare deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP).
"Prin urmare, tendinţa descendentă începută anul trecut continuă şi anul acesta şi aceasta se datorează în principal dinamicii pozitive a membrilor afiliaţi", a precizat OSMR, într-un anunţ publicat pe site-ul său.
Totuşi, atât cuantumul taxei de afiliere, cât şi cel al taxei operaţionale pot diferi de la un an la altul, deoarece bugetul depinde direct de interesul DAPP de a continua comercializarea pe piaţa românească, a subliniat organizaţia.
O altă noutate prezentată de OSMR este legată de o nouă versiune a SNVM, denumită Core 3.0, care este deja în faza de testare şi va fi instalată în mediul de producţie (PROD) în această toamnă.
Versiunea actualizată va aduce mai multe noutăţi, între care îmbunătăţirea securităţii sistemului, particularizarea alertelor pentru pachetele provenite din Marea Britanie, în urma Brexit (pentru o identificare mai precisă şi pentru eliminarea posibilităţii de alerte false) şi adăugarea de noi rapoarte pentru autorităţi.
CUM FUNCŢIONEAZĂ SNVM
Un nou regulament european (Regulamentul Delegat 2016/161) a stabilit un sistem prin care identificarea şi autentificarea medicamentelor sunt garantate prin verificarea, de la un capăt la altul al lanţului de distribuţie, prin elemente de siguranţă.
Această procedură este completată de verificarea suplimentară, de către distribuitorii angro, a anumitor medicamente care prezintă un risc mai mare de falsificare.
Începând din 9 februarie 2019, medicamentele care se eliberează pe bază de prescripţie medicală, cu unele excepţii, pot fi puse in circulaţie de către producători în UE, inclusiv în România, doar dacă poartă noile elemente de siguranţă.
În urma intrării în vigoare a noilor reglementări, în fiecare farmacie, medicamentele trebuie să fie verificate în SNVM în momentul în care sunt eliberate către pacienţi. Această verificare se face prin scanarea unui cod special care conţine nişte informaţii unice.
Practic, fiecare cutie de medicament are, din 9 februarie 2019, un cod unic (similar unui CNP) în piaţa farmaceutică.
În cazul în care apar două cutii cu acelaşi cod, înseamnă că una dintre ele este contrafăcută, ceea ce declanşează o alertă, iar medicamentul respectiv este pus în carantină.