Ordonanţa de urgenţă ce introduce noi sancţiuni pentru farmacii, adoptată de guvern

Ordonanţa de urgenţă ce introduce noi sancţiuni pentru farmacii, adoptată de guvern

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de urgenţă ce modifică Legea Farmaciei şi introduce noi sancţiuni pentru farmacii, a anunţat Ministerul Sănătăţii, iniţiatorul proiectului.

"Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecţia pacientului, precum sancţiuni care se aplică unităţilor farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preţ de producător aprobat de Ministerul Sănătăţii, sau, în cazul practicării unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor legale", a precizat ministerul, într-un comunicat.

De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru farmaciiile care nu deţin autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii pentru vânzarea şi eliberarea online a medicamentelor fără prescripţie medicală.

Proiectul a fost prezentat de 360medical.ro în 8 august.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei şi, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare a unităţii farmaceutice, următoarele fapte: a) desfăşurarea activităţilor (…) fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii; b) deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente a căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie; c) desfăşurarea în unităţile farmaceutice a altor activităţi decât cele prevăzute de lege; d) vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale (pe internet, n.r.) a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice cu nerespectarea prevederilor prezentei legi; e) vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii”, prevede ordonanţa de urgenţă.

De asemenea, lipsa farmacistului sau a asistentului din farmacie se va sancţiona cu amendă contravenţională, iar în cazul repetării abaterii în decurs de trei ani de la aplicarea primei sancţiuni, se majorează amenda şi se anulează autorizaţia de funcţionare, menţionează actul normativ.

Ordonanţa de urgenţă introduce şi amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei şi anularea autorizaţiei de funcţionare pentru eliberarea de medicamente de către farmacie în lipsa aprobării preţului de producător de către Ministerul Sănătăţii, dar şi pentru practicarea unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către minister.

Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea amenzilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului sau de către personalul împuternicit de Ministerului Sănătăţii.

În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va elabora normele de aplicare.

viewscnt