Piaţa farmaceutică din România ar putea înregistra afaceri record în 2018, de circa 50 miliarde lei, ca urmare a apetitului românilor pentru pastile şi tratamente, stimulat de campaniile publicitare din mass media şi de situaţia de criză din sistemul sanitar, potrivit Agerpres.
Potrivit unei analize realizate de Keysfin, care a luat în calcul datele financiare ale companiilor producătoare şi distribuitoare de medicamente, afacerile acestora au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 37,9 miliarde de lei în 2012, la 47,9 miliarde lei în 2017.
Creşterea preţurilor la medicamente, pe accelerării inflaţiei în acest an, va influenţa în sens ascendent cifra de afaceri din acest sector, estimările Keysfin indicând un nivel de 49,8 miliarde lei.
În ultimii ani, creşterea afacerilor a fost însoţită şi de o evoluţie semnificativă a profitabilităţii. În 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde lei, în timp ce în 2017 s-a ajuns la 2,4 miliarde lei, iar în 2018, experţii estimează un nivel de 2,5 miliarde lei.
Potrivit datelor statistice, în România erau înregistraţi oficial, în 2016, 158 de producători de medicamente şi preparate farmaceutice şi peste 6.700 de comercianţi.
Potrivit analizei, marii jucători din piaţă şi-au consolidat în ultimii ani afacerile, astfel că topul principalilor jucători nu a suferit modificări semnificative.
Sectorul producţiei este condus de compania Terapia Cluj, cu afaceri de 568 milioane lei în 2016, urmată de Antibiotice Iaşi (335 milioane lei) şi Sandoz (320 milioane lei).
Clasamentul producătorilor este completat, în ordine, de Labormed Pharma, Gedeon Richter România, Fiterman Pharma, Infomed Fluids şi Biotehnos SA.
În segmentul comerţului cu amănuntul, topul companiilor este condus de firma Sensiblu, cu afaceri de 1,67 miliarde lei, urmată de Dona (902,7 milioane lei) şi Help Net Farma (549,9 milioane lei).
În total, în România erau înregistrate, în 2016, 6.905 companii în producţia şi distribuţia de medicamente, cu peste 65.000 de angajaţi.
Trendul crescător se regăseşte şi la nivel mondial, piaţa globală a produselor farmaceutice fiind estimată să crească cu aproximativ 5% în acest an şi să depăşească 800 miliarde dolari.
În Europa, Germania este liderul incontestabil în privinţa producţiei de medicamente, urmată de Marea Britanie, Elveţia, Franţa, Suedia şi Danemarca.