O echipă de cercetători a obţinut rezultate promiţătoare în lupta împotriva Covid prelungit. Astfel, un candidat de medicament a prevenit, în studiile preclinice, disfuncţiile pulmonare şi cerebrale persistente - două simptome caracteristice ale acestei afecţiuni de lungă durată.
În ciuda numărului mare de cazuri raportate la nivel mondial, Covid-19 de lungă durată rămâne o afecţiune medicală insuficient elucidată, pentru care nu există încă un tratament specific aprobat de autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii.
Totuşi, un nou tratament dezvoltat de o echipă de cercetători de la Walter and Eliza Hall Institute (WEHI) din Australia a obţinut rezultate pozitive în studiile preclinice.
Este vorba de un agent antiviral experimental, care a protejat şoarecii de apariţia simptomelor Covid prelungit şi a fost mai eficace în tratamentul Covid acut decât terapiile antivirale actuale.
Echipa de cercetare speră ca aceste rezultate promiţătoare să fie confirmate în studii clinice şi să ducă, în cele din urmă, la aprobarea unui nou tratament cu administrare orală pentru această afecţiune.
Boala Covid-19 este cauzată de SARS-CoV-2. În imagine, anticorpi (prezentaţi în portocaliu şi mov) care se leagă de „proteinele spike” aflate pe suprafaţa virusului (în turcoaz şi galben). Proteinele spike sunt esenţiale pentru ca SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele umane, iar acest proces poate fi blocat de anumiţi anticorpi - întrerupând ciclul infecţios. Credit: WEHI, 9 aprilie 2025
Covid prelungit, cunoscut şi sub denumirea de sindrom post-Covid sau PASC (sechele post-acute ale Covid-19), este o boală cronică marcată de simptome care persistă săptămâni sau luni după infecţia iniţială, acestea variind de la dificultăţi de respiraţie şi tulburări de concentrare, până la oboseală cronică.
Potrivit estimărilor, aproximativ 5% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, se confruntă cu simptome persistente după infecţia iniţială.
În timp ce terapiile aprobate în prezent pentru Covid-19, precum Paxlovid (nirmatrelvir+ritonavir), vizează o proteină virală-cheie, numită Mpro, cercetătorii WEHI au identificat, în 2020, o altă proteină, numită PLpro, ca ţintă promiţătoare pentru tratamente.
Ulterior, echipa a identificat inhibitori care pot ţinti eficient această proteină, după ce a testat peste 400.000 de compuşi.
Dr. Shane Devine, coautor principal al studiului, susţine că noul compus poate trata Covid acut mai eficient decât antiviralele disponibile în prezent.
Tratamentul standard actual este recomandat persoanelor cu risc de forme severe ale bolii. O limitare importantă a acestui tratament este aceea că necesită interacţiunea dintre două substanţe active pentru a fi eficient, fiind asociat cu un risc crescut de interacţiuni între medicamente.
Având în vedere că SARS-CoV-2 suferă în mod constant mutaţii, tratamentele existente riscă să îşi piardă eficacitatea în viitorul apropiat, specialiştii subliniind necesitatea identificării unor noi tratamente antivirale mai eficiente.
Rezultatele recentei cercetări ar putea contribui la dezvoltarea unui tratament capabil să acopere aceste goluri terapeutice, notează aceştia.
Echipa colaborează în prezent cu Centre for Drug Candidate Optimisation (CDCO) şi Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS) pentru a evalua proprietăţile biofarmaceutice ale acestui nou compus antiviral.