Virusul respirator sinciţial (VRS) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici şi persoanele în vârstă. Numărul de cazuri de infecţie cu VRS a crescut sensibil începând din toamna trecută, virusul circulând alături de gripă şi Covid-19. În curând, persoanele în vârstă din Uniunea Europeană vor avea un nou mijloc de protecţie împotriva VRS, un vaccin împotriva virusului fiind aproape de autorizare în blocul comunitar.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că a recomandat autorizarea vaccinului recombinant cu adjuvant Arexvy, dezvoltat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani împotriva infecţiei provocate de VRS.
Un mijloc de protecţie împotriva infecţiei cu VRS este important, deoarece virusul provoacă anual circa 250.000 de spitalizări şi 17.000 de decese în Europa, potrivit EMA.
Persoanele cele mai vulnerabile la infecţia cu VRS sunt cele cu vârsta de peste 65 de ani şi pacienţii cu boli pulmonare, cardiovasculare sau diabet.
Vaccinul Arexvy (RSVPreF3) a fost dezvoltat de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) şi conţine o glicoproteină stabilizată de pe suprafaţa virusului. Proteina este esenţială pentru VRS pentru a infecta un organism şi reprezintă principala ţintă pentru anticorpii produşi pentru a combate infecţia.
Serul conţine şi un adjuvant, o substanţă menită să întărească răspunsul imun la vaccin. Astfel, atunci când o persoană este vaccinată, sistemul imun generează anticorpi specifici şi limfocite T care vor preveni infecţia cu VRS.
Noul vaccin a intrat în procedura de evaluare rapidă a EMA deoarece prevenirea infecţiei cu VRS la persoanele în vârstă a fost considerată o problemă de sănătate publică prioritară.
Decizia experţilor din comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a fost luată pe baza rezultatelor unui studiu clinic de fază 3 care a inclus circa 25.000 de voluntari din 17 ţări.
Potrivit rezultatelor studiului, vaccinul oferă o protecţie de 83% împotriva infecţiei cu VRS pentru o perioadă de cel puţin 6 luni. Studiul va fi continuat pentru a evalua eficacitatea administrării unei doze de vaccin pentru o perioadă mai lungă şi în mai multe sezoane, precum şi pentru a monitoriza profilul de siguranţă al produsului.
Reacţiile adverse cele mai frecvente la pacienţii care au primit vaccinul în cadrul studiului clinic au fost cefalee, oboseală, dureri musculare, dureri articulare şi dureri la locul de injectare.