Doi directori de companii farmaceutice cer UE să majoreze preţurile medicamentelor pentru a deveni competitivă şi a atrage investiţii, în contextul tarifelor impuse de SUA

Doi directori de companii farmaceutice cer UE să majoreze preţurile medicamentelor pentru a deveni competitivă şi a atrage investiţii, în contextul tarifelor impuse de SUA

Uniunea Europeană trebuie să permită creşterea preţurilor medicamentelor până în apropiere de nivelul celor din Statele Unite pentru a deveni competitivă şi a atrage investiţii, în contextul tarifelor vamale impuse de administraţia Trump, afirmă directorii a două mari companii farmaceutice europene, într-o scrisoare publicată miercuri în Financial Times.

Scrisoarea a fost semnată de directorul general al grupului farmaceutic elveţian Novartis, Vas Narasimhan, şi de directorul general al companiei franceze Sanofi, Paul Hudson.

Potrivit documentului, în SUA se plătesc cele mai mari preţuri din lume pentru medicamente, uneori chiar de trei ori mai mari decât cele din alte ţări dezvoltate.

„Controlul preţurilor şi măsurile de austeritate din Europa reduc atractivitatea pieţelor sale. Pe fondul scăderii competitivităţii sectorului biofarmaceutic european, incertitudinea privind tarifele vamale reduce şi mai mult interesul de a investi în UE”, au scris cei doi manageri.

Directorii au argumentat că blocul comunitar ar trebui să stabilească preţuri de decontare mai mari şi să majoreze bugetele pentru cheltuielile cu medicamentele inovatoare, pentru a recompensa inovaţia.

„În noul context mondial, modelul farmaceutic european actual - de a produce în Europa şi a exporta în SUA - nu mai poate continua”, au scris managerii, care consideră că UE trebuie să-şi consolideze piaţa farmaceutică internă.

În ultimele săptămâni, mai mulţi producători importanţi de medicamente au promis investiţii în fabrici de medicamente pe teritoriul SUA, ca urmare a tarifelor vamale impuse de Washington, care au ca obiectiv asumat stimularea producţiei interne.

Marţi, grupul elveţian Roche a anunţat că va investi 50 de miliarde de dolari în SUA în următorii cinci ani, în timp ce Novartis, Eli Lilly şi Johnson & Johnson au anunţat, de asemenea, investiţii semnificative.

Între timp, administraţia Trump a avertizat producătorii de medicamente că ia în considerare reducerea preţurilor medicamentelor din SUA la nivelurile din alte ţări dezvoltate, potrivit Reuters.

Un raport publicat săptămâna trecută de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că statele membre ale UE au exportat, în anul 2024, medicamente în valoare de 313,4 miliarde euro în afara blocului comunitar, în timp ce importurile au fost mult mai mici, de doar 119,7 miliarde euro.

Statele Unite reprezintă principala piaţă externă pentru medicamentele produse în UE, exporturile către SUA fiind în valoare de 119,8 miliarde euro. În schimb, importurile de medicamente ale UE din SUA au fost de doar 45,9 miliarde euro anul trecut.

viewscnt