Un studiu de anvergură, realizat de cercetători de la Universitatea Yale, sugerează că expunerea timpurie la doi poluanţi de mediu răspândiţi - poluarea aerului cu particule fine şi lumina artificială exterioară pe timp de noapte - ar putea creşte riscul de cancer tiroidian pediatric. Aceste rezultate aduc noi dovezi privind modul în care factorii de mediu pot contribui la dezvoltarea cancerului în rândul copiilor şi subliniază necesitatea intervenţiilor preventive în etapele timpurii ale dezvoltării.
Cercetarea, realizată de mai multe departamente ale Universităţii Yale şi instituţii din Statele Unite, a identificat o „asociere semnificativă” între expunerea la particule fine în suspensie din aerul ambiental (PM2.5) şi lumina artificială exterioară nocturnă (O-ALAN) şi creşterea riscului de carcinom papilar - o tumoră malignă a glandei tiroide - la copii şi adolescenţi cu vârste de până la 19 ani.
Expunerile au fost identificate în perioada perinatală, definită ca intervalul dintre concepţie şi primul an de viaţă.
„Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, mai ales având în vedere cât de comune sunt aceste tipuri de expunere”, a declarat dr. Nicole Deziel, medic epidemiolog, specialist în sănătate ambientală la Yale School of Public Health (YSPH) şi autoare principală a studiului.
Particulele fine provin din poluarea aerului urban cauzată de trafic şi activitate industrială, iar lumina artificială nocturnă este frecventă în special în zonele dens populate.
Echipa de cercetare a analizat datele a 736 de persoane, diagnosticate cu cancer tiroidian (carcinom papilar) înainte de vârsta de 20 de ani, şi 36.800 de persoane de control, comparabile din punct de vedere al anului naşterii.
Utilizând modele avansate de analiză geospaţială şi de observaţie prin satelit, echipa a evaluat expunerea participanţilor la PM2.5 şi O-ALAN în funcţie de locul de reşedinţă la naştere. Toţi participanţii la studiu au fost din statul american California.
Rezultatele au arătat că, pentru fiecare creştere de 10 micrograme pe metru cub de expunere la PM2.5, riscul de a dezvolta cancer tiroidian a crescut cu 7%.
Cea mai puternică asociere între expunere şi cancerul tiroidian a fost observată la adolescenţi (intervalul de vârstă 15-19 ani).
De asemenea, copiii născuţi în zone cu niveluri ridicate de expunere la lumină exterioară artificială pe timpul nopţii aveau un risc mai mare cu 23-25% de a dezvolta cancer tiroidian, conform studiului.
„Cancerul tiroidian este printre tipurile de malignitate cu cea mai rapidă creştere în rândul copiilor şi adolescenţilor, dar ştim foarte puţine despre cauzele sale în această populaţie”, a precizat dr. Deziel.
Noul studiu este prima cercetare de amploare care sugerează că aceste expuneri timpurii - în special la PM2.5 şi lumina nocturnă artificială - pot juca un rol în această tendinţă îngrijorătoare, potrivit medicului.
Impactul cancerului tiroidian la copii
Comparativ cu adulţii, copiii sunt adesea diagnosticaţi în stadii mai avansate, cu tumori de dimensiuni mai mari. Supravieţuitorii pediatrici ai cancerului tiroidian pot suferi efecte pe termen lung, inclusiv tulburări ale procesului de reglare a temperaturii corporale, dureri de cap, dizabilităţi fizice şi oboseală mentală.
Boala poate afecta etape importante ale vieţii, cum ar fi educaţia, cariera sau întemeierea unei familii, contribuind şi la stări de anxietate şi depresie.
Atât PM2.5, cât şi O-ALAN sunt consideraţi agenţi carcinogeni de mediu care pot perturba sistemul endocrin, inclusiv funcţia tiroidiană, atât la animale, cât şi la oameni.
Particulele PM2.5 sunt suficient de mici pentru a pătrunde în fluxul sangvin unde pot interfera cu semnalizarea hormonală şi mecanismele implicate în controlul dezvoltării cancerului.
Lumina artificială pe timp de noapte a fost asociată cu inhibarea secreţiei de melatonină şi perturbarea ritmului circadian, ceea ce poate afecta ulterior mecanismele hormonale asociate cu dezvoltarea cancerului.
Rezultatele evidenţiază necesitatea integrării factorilor de mediu în studiile privind cancerul pediatric, chiar dacă este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă, potrivit autorilor studiului.