Un nou studiu explică modul în care antidepresivele pot proteja împotriva infecţiilor şi sepsisului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că un medicament din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării de serotonină (ISRS), cum este Prozac-ul, reglează răspunsul imunitar şi previne sepsisul la şoareci, demonstrând o nouă utilizare potenţială pentru medicamentul popular
Oamenii de ştiinţă de la Institutul american Salk şi Universitatea din Washington au descoperit că fluoxetina (Prozac) protejează împotriva infecţiilor bacteriene mortale în două moduri: luptând direct împotriva bacteriilor şi ajutând organele să reziste leziunilor în timpul infecţiilor grave - efecte care nu au nicio legătură cu proprietăţile sale antidepresive.
Protecţia funcţionează independent de serotonină, substanţa chimică a creierului vizată de obicei de antidepresive, sugerând că acest medicament obişnuit are mecanisme necunoscute până acum pentru combaterea infecţiilor.
Deşi cercetarea a fost efectuată pe şoareci şi necesită studii pe oameni, constatările sunt deosebit de promiţătoare deoarece fluoxetina este deja aprobată şi are un istoric de siguranţă bine stabilit care se întinde pe trei decenii.
Acum, medicamentul cunoscut mai ales pentru tratarea depresiei ar putea fi o nouă armă puternică împotriva infecţiilor grave.
Echipa de la Salk a descoperit că fluoxetina, nu numai că ajută la combaterea infecţiilor bacteriene, dar protejează şi organele vitale de daunele colaterale ale infecţiei severe într-un model de sepsis la şoarece.
Această acţiune dublă ar putea avea implicaţii semnificative pentru tratamentele viitoare.
În timp ce medicii s-au luptat mult timp să trateze sepsisul în mod eficient, această cercetare, publicată pe 14 februarie în revista Science Advances, indică o posibilă nouă abordare folosind un medicament care a fost prescris în siguranţă timp de peste 30 de ani.
„Atunci când se tratează o infecţie, strategia optimă de tratament ar fi una care ucide bacteria sau virusul, protejând în acelaşi timp ţesuturile şi organele noastre”, spune prof. Janelle Ayres, titular al catedrei Salk şi cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, într-un comunicat.
„Majoritatea medicamentelor pe care le avem în cutia noastră de instrumente omoară agenţii patogeni, dar am fost încântaţi să descoperim că fluoxetina poate proteja şi ţesuturile şi organele În esenţă, joacă ofensivă şi defensivă, ceea ce este ideal şi deosebit de interesant de văzut într-un medicament despre care ştim deja că este sigur de utilizat la om", a comentat cercetătoarea.
Momentul este deosebit de relevant, având în vedere constatările recente că utilizatorii ISRS au prezentat infecţii mai puţin severe în boala Covid-19 şi au fost mai puţin susceptibili de a dezvolta Covid de lungă durată.
Acest efect protector mai larg împotriva diferitelor tipuri de infecţii sugerează că aceste medicamente ar putea contribui la îmbunătăţirea pregătirii globale pentru viitoarele pandemii.
Sepsis-ul se dezvoltă atunci când o infecţie declanşează un răspuns copleşitor din partea sistemului imunitar al organismului. Această reacţie excesivă poate scăpa rapid de sub control, deteriorând organele vitale şi ducând adesea la deces. Tratamentele actuale se concentrează în principal pe combaterea infecţiei cu antibiotice, dar suprimarea răspunsului imunitar poate avea efecte inverse, făcând pacienţii mai vulnerabili la infecţia iniţială sau mai susceptibili la altele noi.
Echipa de cercetare de la Salk a constatat că şoarecii trataţi cu fluoxetină înainte de a dezvolta sepsis au avut rate de supravieţuire mult mai bune decât şoarecii netrataţi. La opt ore după infecţie, şoarecii trataţi au prezentat niveluri bacteriene mai scăzute, indicând că medicamentul a ajutat la controlul direct al infecţiei.
Însă, ceea ce a atras cu adevărat atenţia oamenilor de ştiinţă a fost modul în care medicamentul a oferit protecţie suplimentară dincolo de simpla combatere a bacteriilor. Fluoxetina a crescut nivelurile unei molecule antiinflamatoare numită IL-10, care a împiedicat acumulările periculoase de substanţe grase în sânge, o afecţiune numită hipertrigliceridemie.
Acest lucru a ajutat inima să-şi menţină funcţia corespunzătoare în timpul infecţiilor. În mod important, aceste efecte protectoare au funcţionat independent de proprietăţile de combatere a bacteriilor ale medicamentului, demonstrând un adevărat potenţial cu scop dublu.
Poate cel mai surprinzător, aceste beneficii nu au avut nimic de-a face cu serotonina, substanţa chimică din creier vizată de obicei de fluoxetină atunci când este utilizată ca antidepresiv Şoarecii fără serotonină circulantă au experimentat aceleaşi beneficii de combatere a infecţiilor de la medicament.
„Acest lucru a fost cu adevărat neaşteptat, dar, de asemenea, foarte interesant”, spune primul autor al studiului Robert Gallant, cercetător la Salk.
Ştiind că fluoxetina poate regla răspunsul imunitar, poate proteja organismul de infecţii şi poate avea un efect antimicrobian - toate acestea complet independent de serotonina circulantă - este un pas uriaş către dezvoltarea de noi soluţii pentru infecţiile şi bolile care pun viaţa în pericol. De asemenea, arată cât de multe lucruri mai sunt de învăţat despre astfel de medicamente (ISRS).
În timpul experimentelor, şoarecii trataţi au menţinut o mai bună funcţionare a organelor pe toate planurile. inimile lor au funcţionat mai eficient, ficatul lor a prezentat mai puţine leziuni, iar sistemul lor imunitar a atins un echilibru mai bun între combaterea infecţiilor şi prevenirea daunelor autoprovocate.
„Fluoxetina, unul dintre cele mai prescrise medicamente din Statele Unite, promovează cooperarea dintre gazdă şi agent patogen pentru a se apăra împotriva bolilor induse de infecţii şi a mortalităţii”, spune prof. Ayres, care conduce, de asemenea, laboratoarele de fiziologie moleculară şi sisteme de la Salk.
Identificarea unor efecte duble de protecţie şi apărare într-un medicament reorientat este foarte interesant, spune ea. Cu toate acestea, există încă multe de făcut înainte ca fluoxetina să poată fi utilizată pentru a trata sepsisul la oameni.
Studiul s-a bazat pe şoarecii, iar cele mai puternice beneficii au apărut atunci când medicamentul a fost administrat înainte de infecţie - ceva ce nu s-ar întâmpla de obicei în cazurile din lumea reală.
Echipa de cercetare explorează acum regimurile de dozare adecvate pentru pacienţii care au deja sepsis şi investighează dacă alte ISRS ar putea avea efecte protectoare similare.
Rezumatul cercetării
Echipa de cercetare a studiat şoareci femele în vârstă de aproximativ 3 luni, împărţindu-le în grupuri care au primit fie tratamente zilnice cu fluoxetină, fie un placebo timp de o săptămână. Apoi au introdus bacterii cunoscute pentru a provoca sepsis şi au monitorizat mai mulţi indicatori de sănătate, inclusiv ratele de supravieţuire, funcţia organelor şi diverşi markeri biologici. Pentru a înţelege cum acţionează fluoxetina, cercetătorii de la Salk au efectuat experimente suplimentare cu şoareci lipsiţi de serotonină circulantă şi au măsurat nivelurile diferitelor molecule inflamatorii şi bacterii în diferite ogane.
Rezultate
Şoarecii care au primit fluoxetină înainte de infecţie au prezentat rezultate semnificativ mai bune în mai multe domenii Au avut niveluri mai scăzute de bacterii în organele lor, funcţii cardiace şi hepatice mai bune şi o supravieţuire îmbunătăţită. Medicamentul a acţionat prin două mecanisme separate: combătând direct bacteriile şi ajutând organismul să menţină un control mai bun asupra inflamaţiei şi metabolismului în timpul infecţiei. În mod important, aceste beneficii au apărut chiar şi la şoarecii lipsiţi de serotonină, ceea ce arată că efectele au fost independente de acţiunea antidepresivă a medicamentului.
Limitările studiului
Studiul s-a axat doar pe şoareci femele, astfel încât rezultatele ar putea fi diferite la masculi sau la oameni. Efectele de protecţie au fost cele mai puternice atunci când fluoxetina a fost administrată preventiv, ceea ce nu este tipic în situaţiile clinice. În timp ce cercetarea a examinat infecţii bacteriene specifice, beneficiile s-ar putea să nu se extindă la toate tipurile de infecţii sau sepsis.
Concluzii
Această cercetare dezvăluie un rol dublu, neaşteptat, al fluoxetinei în combaterea infecţiilor - atacând direct bacteriile, şi ajutând organismul să se protejeze de daune în timpul infecţiilor severe. Acest antidepresiv comun pare să acţioneze prin mecanisme necunoscute până acum, fără legătură cu efectele sale asupra serotoninei. Aceste descoperiri ar putea conduce la noi strategii de tratament pentru sepsis şi alte infecţii grave.