O nouă cercetare sugerează că recomandările actuale privind necesarul de vitamina B12 ar putea fi depăşite, deoarece chiar şi nivelurile „normale” ar putea afecta funcţiile creierului. Oamenii de ştiinţă avertizează că declinul cognitiv subtil legat de insuficienţa de B12 ar putea afecta mai multe persoane decât se preconizează.
Potrivit unei recente cercetări, creierul ar putea să nu primească suficientă B12, chiar dacă nivelurileindividuale sunt considerate „normale”.
Un nou studiu sugerează că adulţii în vârstă cu un nivel scăzut de B12, chiar şi în intervalul acceptat, prezintă semne de declin cognitiv şi leziuni cerebrale.
Cercetătorii au constatat că aceste persoane aveau o gândire şi timpi de reacţie mai lenţi, împreună cu leziuni ale substanţei albe legate de demenţă.
Nivelurile normale de vitamina B12, legate de deficitul din creier
Obţinerea cantităţii recomandate de vitamina B12 este esenţială pentru producerea ADN-ului, a globulelor roşii şi a ţesutului nervos, dar noi cercetări sugerează că îndeplinirea nivelului minim ar putea să să nu fie suficient - în special pentru adulţii în vârstă. De fapt, un nivel mai scăzut de vitamina B12, chiar şi în limitele normale, ar putea creşte riscul de tulburări cognitive.
Un studiu condus de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a constatat că adulţii în vârstă sănătoşi cu niveluri mai scăzute de B12 prezentau semne de declin neurologic şi cognitiv. Aceste persoane prezentau mai multe leziuni ale substanţei albe a creierului - fibrele nervoase care permit diferitelor părţi ale creierului să comunice - şi au avut rezultate mai slabe la testele de măsurare a vitezei de procesare cognitivă şi vizuală, comparativ cu cei cu niveluri mai ridicate de B12.
Studiul a fost publicat în revista Annals of Neurology la 10 februarie.
Regândirea orientărilor privind B12 pentru sănătatea creierului
Autorul principal al studiului, dr. Ari J. Green, de la departamentele de neurologie şi oftalmologie ale UCSF şi de la Institutul Weill pentru Neuroştiinţe, spune că rezultatele ridică îngrijorări cu privire la recomandările actuale privind B12.
„Studiile anterioare care au definit cantităţi sănătoase de B12 ar fi putut omite manifestările funcţionale subtile ale nivelurilor ridicate sau scăzute care pot afecta oamenii fără a provoca simptome evidente”, a declarat dr. Green, menţionând că deficienţele clare ale vitaminei sunt în mod obişnuit asociate cu un tip de anemie.
Revizuirea definiţiei deficienţei de B12 pentru a încorpora biomarkeri funcţionali ar putea duce la o intervenţie mai timpurie şi la prevenirea declinului cognitiv, spun specialiştii.
Vitamina B12 se găseşte în principal în alimentele de origine animală. Cele mai bune surse includ carnea (vită, porc, miel), peştele (somon, ton, păstrăv), produsele lactate (lapte, brânză, iaurt) şi ouăle. Alimentele pe bază de plante îmbogăţite, cum ar fi cerealele, drojdia nutritivă şi alternativele de lapte pe bază de plante pot furniza, de asemenea, B12, în special pentru vegetarieni şi vegani.
O cantitate mai mică de B12 este corelată cu viteze de procesare mai lente şi leziuni cerebrale
În cadrul studiului, cercetătorii au înrolat 231 de participanţi sănătoşi fără demenţă sau tulburări cognitive uşoare, a căror vârstă medie a fost de 71 de ani. Aceştia au fost recrutaţi prin intermediul studiului Reţeaua de îmbătrânire a creierului pentru sănătate cognitivă (BrANCH) de la UCSF.
Cantităţilede B12 din sângele participanţilor au fost în medie de 414,8 pmol/L, cu mult peste minimul de 148 pmol/L din Statele Unite.
După ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, educaţia şi riscurile cardiovasculare, cercetătorii au analizat componenta biologic activă a B12, care oferă o măsură mai precisă a cantităţii de vitamină pe care organismul o poate utiliza.
În cadrul testelor cognitive, s-a constatat că participanţii cu un nivel mai scăzut de B12 activă aveau o viteză de procesare mai mică, legată de declinul cognitiv subtil. Impactul a fost amplificat de vârsta înaintată. Aceştia au prezentat, de asemenea, întârzieri semnificative în răspunsul la stimuli vizuali, indicând o viteză mai scăzută de procesare vizuală şi, în general, o conductivitate cerebrală mai scăzută.
Declinul cognitiv ar putea afecta mai multe persoane decât se preconiza
RMN-urile au evidenţiat un volum mai mare de leziuni în materia albă a participanţilor, care pot fi asociate cu declinul cognitiv, demenţa sau AVC (accidentul vascular cerebral).
Deşi voluntarii studiului au fost adulţi în vârstă, care ar putea avea o vulnerabilitate specifică la niveluri mai scăzute de B12, coautoarea Alexandra Beaudry-Richard, cu un masterat în ştiinţă, a declarat că aceste niveluri mai scăzute ar putea „afecta cogniţia într-o măsură mai mare decât s-a crezut anterior şi ar putea afecta o proporţie mult mai mare a populaţiei decât ne imaginăm”. Beaudry-Richard îşi finalizează în prezent doctoratul în cercetare şi medicină la Departamentul de Neurologie al UCSF şi la departamentul de microbiologie şi imunologie de la Universitatea din Ottawa.
Regândirea deficienţei de B12 şi a suplimentării cu această vitamină
„În plus faţă de redefinirea deficienţei de B12, clinicienii ar trebui să ia în considerare suplimentarea vitaminei la pacienţii în vârstă cu simptome neurologice, chiar dacă nivelurile lor sunt în limite normale”, a spus ea. „În cele din urmă, trebuie să investim în mai multe cercetări cu privire la biologia care stă la baza insuficienţei de B12, deoarece aceasta poate fi o cauză prevenibilă a declinului cognitiv”.
Fundaţia Westridge şi institutele canadiene de sănătate şi cercetare au finanţat această cercetare şi nu au raportat conflicte de interese.