Un antibiotic obişnuit ar putea trata boala inflamatorie intestinală, potrivit unui nou studiu

Un antibiotic obişnuit ar putea trata boala inflamatorie intestinală, potrivit unui nou studiu

Un antibiotic utilizat pentru a trata diareea acută de origine infecţioasă ar putea fi un medicament eficient pentru un tip de boală inflamatorie intestinală, a constatat un nou studiu.

Rezultatele unui studiu recent, publicate în Journal of Crohn's and Colitis au arătat că un antibiotic numit vancomicină ar putea fi, de asemenea, eficient în tratarea persoanelor care suferă de un anumit tip de boală inflamatorie intestinală (BII, în engl. IBD), care se dezvoltă în contextul unei boli hepatice autoimune incurabile numită colangită sclerozantă primară (PSC). Patru din cinci pacienţi care au participat la studiu clinic au obţinut remisie după ce au luat medicamentul.

Acest studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Birmingham, dinb Marea Britanie, este semnificativ, deoarece mai mulţi participanţi cu această boală nu au răspuns la alte tratamente pentru BII.

În plus, BII şi PSC sunt strâns corelate, majoritatea persoanelor care au PSC dezvoltând şi BII şi până la 14% dintre pacienţii cu BII dezvoltând şi PSC. Acest lucru creşte riscurile de a avea nevoie de o intervenţie chirurgicală pe colon şi de a face cancer de colon sau de ficat, de a avea nevoie de un transplant de ficat şi riscurile generale de deces.

„Rezultatele noastre sugerează că vancomicina ar putea oferi o nouă opţiune terapeutică pentru pacienţii cu această combinaţie dificilă de IBD şi boală hepatică autoimună”, a declarat luni într-un comunicat dr. Mohammed Nabil Quraishi, de la Universitatea din Birmingham, autor corespondent al studiului.

Deşi aceste rezultate sunt preliminare, ele oferă o bază solidă pentru cercetări ulterioare, a precizat medicul.

80% dintre participanţi au obţinut remisie clinică

În cadrul studiului, participanţii au fost trataţi cu antibiotic oral timp de patru săptămâni şi au fost urmăriţi timp de încă patru săptămâni, perioadă în care medicaţia a fost întreruptă. După patru săptămâni de tratament, 80% dintre pacienţi au obţinut remisie clinică, cu o scădere semnificativă a markerilor inflamatori, iar 100% au prezentat vindecarea mucoasei. 

Atunci când tratamentul a fost întrerupt, simptomele au revenit. S-a demonstrat, de asemenea, că vancomicina induce modificări ale anumitor acizi biliari, care sunt acum cercetaţi în continuare pentru a dezvolta şi perfecţiona tratamentele pentru colangită sclerozantă primară asociat cu BII.

Cercetătorii au anunţat că pregătesc în continuare un studiu controlat randomizat pentru a determina efectele terapeutice ale vancomicinei. Această fază de cercetare este esenţială pentru înţelegerea întregului potenţial al vancomicinei în tratamentul PSC-BII.

Studiul a fost susţinut de finanţări ECCO - parte a Programului de burse şi granturi al Organizaţiei Europene pentru Crohn şi Colită.

 

viewscnt