România are un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe. Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici. Pentru a reduce acest deficit, Ministerul Finanţelor va lansa în curând un program de ajutor de stat în valoare totală de 500 de milioane de euro, pentru investiţii în producţia de medicamente în România.
Investiţiile eligibile pentru a beneficia de ajutorul de stat vor avea o valoare de cel puţin 10 milioane de euro.
Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la dezbaterea „Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare", organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Un ajutor de stat cu o valoare de peste 500 de milioane de euro, în care activitatea de producţie de medicamente (...) este susţinută. Proiectele sunt astfel gândite încât să aibă un impact major în industria farmaceutică, de la 10 milioane de euro, valoare minimă, până la 100 de milioane de euro", a afirmat Marcel Boloş.
"Cât de curând, undeva în luna mai, început de luna iunie, sper eu să putem deschide apelul de proiecte prin direcţia noastră generală de ajutor de stat şi, în acest fel, să facem un pas înainte pe ceea ce înseamnă susţinerea activităţilor de producţie. Este foarte important ca, la nivel naţional, să stimulăm această activitate de producţie farmaceutică", a completat ministrul.
Potrivit oficialului, noul program de ajutor de stat va reprezenta "un sprijin consistent" din partea Guvernului pentru a stimula producţia farmaceutică în România.
În acest an, bugetul public pentru medicamente este de aproximativ 19,4 miliarde lei (circa 4 miliarde de euro), a menţionat ministrul Finanţelor.
Anul trecut, piaţa farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi prin farmacii şi spitale, a crescut cu 16% faţă de anul precedent, depăşind 6 miliarde de euro. În schimb, consumul de medicamente a urcat cu doar 2,4%, la 722 milioane de cutii.