Un proiect de digitalizare a sistemului de raportare al stocurilor de medicamente din România a fost demarat de Ministerul Sănătăţii, finanţarea fiind asigurată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Investiţia în digitalizare se ridică la peste 200.000 de euro, proiectul urmând să fie realizat în parteneriat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Implementarea proiectului presupune crearea unei baze de date care va cuprinde toate informaţiile referitoare la medicamentele comercializate în România, de la autorizarea acestora, până la eliberarea către pacienţi.
În cadrul aceluiaşi proiect va fi dezvoltat un sistem integrat de management al medicamentelor autorizate de punere pe piaţa din România, care implică interoperabilitatea tuturor sistemelor informatice de la nivel naţional într-o soluţie unică e-Sănătate, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Obiectivele specifice sunt ale proiectului sunt identificarea nevoii reale de medicamente pentru pacienţii din România, elaborarea de politici şi strategii sustenabile în domeniul farmaceutic, interoperabilitarea bazelor de date privind medicamentele, dezvoltarea unui modul în cadrul SER necesar procesului de aprobare şi corecţie anuală a preţurilor la medicamente de uz uman, precum şi digitalizarea procesului de autorizare de către Ministerul Sănătăţii a unităţilor farmaceutice.