În România există peste 20 de fabrici de medicamente, specializate mai ales în producţia de medicamente generice, care au un impact semnificativ la nivelul economiei, arată datele prezentate marţi în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Astfel, amprenta economică totală, directă şi indirectă, a sectorului de medicamente generice a fost anul trecut de 17,4 miliarde de lei (3,5 miliarde euro) şi reprezintă 1,1% din produsul intern brut (PIB) al României.
Datele au fost prezentate de directorul general al IQVIA România, Alexandra Bosco, şi s-au bazat pe un studiu realizat de IQVIA prin colectare de date de la companiile membre ale APMGR.
Fabricile de medicamente generice din România au avut anul trecut o contribuţie directă la bugetul de stat de 1,56 miliarde lei şi o contribuţie la veniturile gospodăriilor (directă şi indusă) de 3,84 miliarde lei.
"Prezenţa acestei industrii pe piaţa din România impactează aproape 130.000 de locuri de muncă", a precizat Alexandra Bosco.
În mod direct, în fabricile de medicamente din România lucrează circa 9.300 de angajaţi, care au avut în 2023 un venit mediu brut de 12.200 lei, cu 66% mai mare decât venitul mediu la nivel naţional.
La nivel naţional există peste 20 de facilităţi de producţie de medicamente în România, amplasate în Bucureşti şi în 9 judeţe din ţară.
În aceste fabrici se pot fabrica 8 din 10 molecule de pe lista medicamentelor esenţiale la nivel european, potrivit preşedintelui APMGR, Simona Cocoş.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice din România solicită autorităţilor sprijin pentru producţie şi atragerea de noi investitori, finanţarea investiţiilor în producţia de ingrediente farmaceutice active (care acum sunt importate din India şi China), stimulente pentru diversificarea producţiei de medicamente şi aprobarea rapidă de către ANMDMR a dosarelor pentru medicamente generice şi biosimilare.