Grupul elveţian Roche va dona medicamente Hemlibra, un tratament lansat recent pentru pacienţii cu hemofilie A, către un program al World Hemophilia Federation, alăturându-se altor mari companii farmaceutice în efortul de a-i ajuta pe pacienţii din state sărace să aibă acces la tratament.
Donaţia companiei Roche vizează mai copiii şi pacienţii care au dezvoltat rezistenţă la tratamentele actuale pentru hemofilie A, a anunţat grupul, într-un comunicat.
Roche urmează, astfel, alte grupuri farmaceutice mari precum Sanofi, Sobi, CSL Behring şi Grifols, care au făcut donaţii către programul de ajutor umanitar al World Hemophilia Federation, prin care au fost ajutaţi peste 16.000 de pacienţi din 60 de ţări în 2017.
Ca urmare a noii donaţii, “semnificativ mai mulţi oameni cu hemofilie A vor putea primi profilaxie. Un lucru important este faptul că donaţia oferă o opţiune de tratament pentru persoanele cu hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII, care anterior aveau foarte puţine opţiuni de tratament”, a declarat preşedintele World Hemophilia Federation, Alain Weill, citat de Reuters.
Hemlibra, care conţine substanţa activă emicizumab, este un medicament utilizat pentru prevenirea sau reducerea hemoragiei la pacienţii cu hemofilie A, o afecţiune hemoragică ereditară cauzată de deficitul de factor VIII.
Medicamentul se utilizează la pacienţii care au produs inhibitori ai factorului VIII, respectiv anticorpi în sânge care acţionează împotriva medicamentelor cu factor VIII şi le împiedică să-şi facă efectul, potrivit rezumatului caracateristicilor produsului aprobat în UE.
Hemlibra a fost aprobat anul trecut în Uniunea Europeană şi în Statele Unite.
Totuşi, tratamentele actuale sunt foarte scumpe, iar statele sărace nu le pot deconta pentru pacienţii care suferă de hemofilie A.
Astfel, costul tratamentelor actuale pentru hemofilie A poate depăşi uneori 1 milion de dolari, în cazul unor pacienţi cu forme severe ale afecţiunii.
În cazul Hemlibra, preţul de listă este de circa 530.000 dolari pentru primul an de tratament şi 492.000 de dolari pe an în Statele Unite, în cazul unui pacient cu 63 de kilograme şi care primeşte administrare lunară a medicamentului, potrivit Roche.
În România există circa 1.615 de persoane care suferă de hemofilie A, din care aproape jumătate cu o formă severă, iar pacienţii au dificultăţi în accesul la tratament, arată un studiu realizat recent de Ernst&Young.
“În ciuda creşterii de 2,5 ori a bugetului alocat Programului Naţional de Hemofilie şi Talasemie – de la 68,9 milioane lei în anul 2016 la 173,2 milioane lei în anul 2017 - şi a continuării creşterii alocării bugetare (179,3 milioane lei în anul 2018), persoanele diagnosticate cu hemofilie întâmpină dificultăţi în accesul la tratament în România”, se arată în studiu.
Astfel, în ceea ce priveşte accesul la tratamentul de substituţie specific hemofiliei, 52% dintre cei chestionaţi afirmă că întâmpină probleme în procurarea tratamentului de substituţie specific.
O proporţie importantă dintre persoanele chestionate au menţionat că problemele legate de disponibilitatea tratamentului le determină să facă “provizii de factor”, potrivit studiului.