Grupul farmaceutic elveţian Roche încearcă să intre pe piaţa medicamentelor pentru obezitate, dominată în prezent de companiile Novo Nordisk şi Eli Lilly, prin achiziţia unei companii specializate în dezvoltarea de astfel de terapii.
Astfel, Roche a anunţat luni că a ajuns la un acord pentru achiziţia companiei farmaceutice americane Carmot Therapeutics pentru 2,7 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Carmot Therapeutics are un medicament-candidat promiţător pentru tratarea obezităţii, denumit CT-388, care aparţine unei clase de tratamente denumite receptori antagonişti duali GLP-1/GIP, din care mai fac parte medicamentele Mounjaro şi Zepbound, dezvoltate de Eli Lilly.
Medicamentul CT-388 a obţinut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de fază 1şi urmează să fie testat în alte trei studii clinice, de fază avansată.
Roche consideră că acest medicament are potenţialul de a deveni cel mai eficace din clasa sa pentru tratamentul obezităţii şi al comorbidităţilor asociate.
Compania Carmot Therapeutics a fost fondată în 2008 şi are în portofoliu medicamente pentru tratarea obezităţii aflate în diferite stadii de dezvoltare.
În urma achiziţiei, angajaţii Carmot Therapeutics vor face parte din divizia pentru produse farmaceutice din cadrul Roche, după finalizarea tranzacţiei, estimată pentru primul trimestru din 2024.
Şi alte companii farmaceutice importante încearcă să intre pe piaţa medicamentelor pentru obezitate, considerată cu un mare potenţial de dezvoltare în următorul deceniu.
Recent, AstraZeneca a anunţat că va plăti până la 2 miliarde de dolari pentru a obţine drepturile asupra unui medicament experimental pentru obezitate dezvoltat de compania chineză Eccogene.