În prezent, România are o politică de preţ pentru medicamente bazată pe cele mai mici preţuri dintr-un coş de 11 state de referinţă. Reglementarea a fost criticată în ultimul timp pentru că stă la baza unor discontinuităţi în aprovizionarea cu anumite medicamente, deoarece unii deţinători de autorizaţii sunt mai puţin atraşi de punerea medicamentelor pe piaţa românească. Situaţia urmează să se schimbe din 2025, când ar trebui să intre în vigoare o nouă metodologie, mai flexibilă, în ceea ce priveşte politica de stabilire a preţurilor medicamentelor, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Tot din 2025 urmează să intre în vigoare şi o nouă metodologie de Evaluare a Tehnologiilor de Sănătate (HTA). Elaborarea noilor reglementări este finanţată de Banca Mondială.
Stabilirea noii metodologii privind stabilirea preţurilor medicamentelor este atributul Ministerului Sănătăţii, însă ANMDMR este implicată în comisiile care elaborează noile proiecte.
"Există două proiecte: unul pentru metodologia de stabilire a preţurilor, şi care îşi propune o altă abordare în sine, a modului în care vor fi stabilite preţurile în România, să nu mai avem aceste probleme", a afirmat miercuri preşedintele ANMDMR, farm. Răzvan Prisada, într-o întâlnire cu presa.
"În paralel mai este un proiect legat de o nouă metodologie HTA, de modul în care acele medicamente noi vor fi evaluate pentru a intra în rambursare. Începând cu anul viitor, ar trebui să le avem pe amândouă în vigoare, dacă e să ne uităm la contractul cu Banca Mondială", a completat preşedintele Agenţiei.
Contractul de finanţare prevede că proiectele celor două metodologii ar trebui finalizate în octombrie 2024, urmând ca ulterior să urmeze o perioadă de dezbatere publică a propunerilor.
"Vom vedea în ce formă vor reieşi, dar cel puţin pentru metodologia de preţ, lucrurile pe care le-am văzut acolo ar trebui să ducă la rezolvarea acestei probleme de [preţ] minim european, pentru că nu acesta va mai fi principiul. Va fi principiul legat de evaluarea modulară, pe categorii de medicamente: cât de critic este un medicament, are sau nu are alternativă", a spus Răzvan Prisada.
"Trebuie să avem o abordare ceva mai flexibilă, pentru că, aplicând pur şi simplu un cuţit de la A la Z, rezultă aceste situaţii pe care le ştim foarte bine de ani şi ani de zile", a completat oficialul.