Compania farmaceutică americană Pfizer, împreună cu partenerul său german, BioNTech, a dat în judecată Guvernul României pentru un litigiu legat de vaccinuri împotriva Covid-19 comandate în perioada pandemiei. România este a treia ţară dată în judecată de compania farmaceutică pe această temă, după Ungaria şi Polonia. Cum cele două state au fost chemate în judecată la instanţe din Belgia, cel mai probabil şi litigiul dintre compania farmaceutică şi România se va judeca tot în ţara care găzduieşte Executivul european.
ÎN CE CONSTĂ LITIGIUL
Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. „Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există (...), în ultima parte a lunii februarie, un prim termen”, a declarat joi Mihai Constantin.
"România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român", a completat oficialul.
Informaţia a fost confirmată de compania Pfizer într-un răspuns la o solicitare de presă.
„Pfizer şi BioNTech caută să facă România să îşi respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri Covid-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021. Aceste proceduri formale vin după discuţii lungi între părţi, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România şi cu membrii Guvernului României. Pfizer şi BioNTech cred că este important ca toate părţile implicate să îşi respecte obligaţiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia de Covid-19”, se arată în răspunsul transmis de compania Pfizer către context.ro.
Concret, Pfizer şi BioNTech reproşează guvernului de la Bucureşti că, în cadrul unui contract negociat de Comisia Europeană, nu a achiziţionat circa 28 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, în valoare de peste 500 de milioane euro (la un preţ de 19,5 euro/doză, potrivit unor informaţii publicate de Financial Times), considerată valoare a prejudiciului de către companiile farmaceutice.
LITIGII SIMILARE CU POLONIA ŞI UNGARIA
Compania Pfizer are litigii similare şi cu alte două state din aripa estică a Uniunii Europene, Polonia şi Ungaria.
Spre deosebire de vestul Europei, unde ratele de vaccinare au fost ridicate, iar dozele de vaccin au fost utilizate în mare parte, în estul UE s-au înregistrat rate mult mai scăzute de imunizare împotriva Covid-19, campaniile antivaccinare având un succes mai mare.
În noiembrie 2023, Pfizer a dat în judecată guvernul Poloniei la o instanţă din Bruxelles, Belgia, deoarece litigiul a pornit de la o achiziţie comună negociată de Comisia Europeană şi este de competenţa justiţiei belgiene, potrivit publicaţiei Politico.eu.
În cazul Poloniei, valoarea litigiului s-ar putea ridica la 1,2 miliarde euro, reprezentând valoarea dozelor comandate, dar neprimite şi neachitate (circa 60 de milioane de doze).
Pfizer a dat în judecată şi Ungaria din acelaşi motiv, tot la o instanţă belgiană, valoarea litigiului fiind însă mai mică: circa 60 de milioane de euro, pentru aproximativ 3 milioane de doze de vaccin.
În decembrie 2023, un judecător belgian a respins solicitarea Pfizer de a judeca litigiul cu Guvernul de la Budapesta într-o procedură accelerată, a relatat Politico.eu.
SURSA LITIGIULUI
Litigiul dintre Pfizer şi partenerul BioNTech, pe de o parte, şi cele trei state a pornit de la un contract uriaş încheiat de Comisia Europeană în 2021, în numele statelor membre ale UE care şi-au manifestat interesul pentru a primi vaccinuri împotriva Covid-19.
Contractul cu Pfizer-BioNTech a fost încheiat pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19, din care în cele din urmă doar 1,1 miliarde de doze au fost efectiv comandate.
Multe detalii ale contractului au rămas confidenţiale, însă Financial Times a relatat, citând surse, că valoarea negociată a fost de 19,5 euro pe doză.
În acest contract, partea României a fost calculată în raport cu ponderea populaţiei ţării în populaţia totală a UE (4,3%), adică aproape 80 de milioane de doze.