Medicamentele generice şi biosimilare sunt de importanţă strategică pentru un sistem de sănătate durabil. Aceasta a fost concluzia Simonei Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi directorul general al companiei Zentiva România şi Moldova, la cea de-a treia ediţie a dezbaterii Acces and Therapies360, organizată de redacţia 360medical.ro.
,,Piaţa farmaceutică din România a crescut frumos în ultimii ani, este o dovadă clară că e încă nevoie de medicamente”, a spus Simona Cocoş, care a arătat beneficiile şi importanţa strategică a medicamentelor generice şi biosimilare.
,,Piaţa totală din România este în jur de 5,7 miliarde de euro şi se împarte într-o piaţă de medicamente cu prescripţie care are valoarea de 4,3 miliarde de euro şi o piaţă de medicamente OTC şi suplimente de 1,4 miliarde de euro. Dacă ne referim doar la piaţa de medicamente cu prescripţie, aceasta are o parte de retail - 3,2 miliarde şi o parte de spital de 1,1 miliarde de euro. Dacă ne referim la piaţa medicamentelor cu prescripţie, medicamentele generice au aproape 23% în valoare şi 58% în volume. Medicamentele biosimilare au un marketshare de doar 9,5%, aşa că măsura care a intrat în vigoare începând cu 1 iulie este deosebit de necesară pentru că altfel penetrarea medicamentelor biosimilare este extrem de dificilă”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte APMGR.
Potrivit datelor de IQVIA, economiile pe care medicamentele generice şi biosimilare le-au adus la bugetul de stat în perioada 2015-2022 se ridică la un miliard de euro.
,,Pe anumite arii terapeutice, în primii 5 ani de la intrarea medicamentelor generice pe o anumită moleculă al cărei patent a expirat, numărul de pacienţi trataţi a crescut de 3 ori”, a precizat Simona Cocoş.
În opinia preşedintei APMGR, economiile care sunt aduse la bugetul de stat sunt posibile datorită preţurilor mult mai accesibile ale medicamentelor generice.
,,În primul an de la intrarea unui medicament generic, preţul pe acea moleculă scade cu 40%. La 4 ani după generificarea acelei molecule, preţul scade cu 76%. Datorită competiţiei de pe piaţă şi concurenţei de pe piaţă, pentru că nu intră un singur medicament generic, intră mai multe medicamente pe acea moleculă, şi preţul medicamentului original scade, iar studiul IQVIA arată că scăderea este de 51%. Deci, există economii şi pentru autorităţi dar şi pentru pacienţi”, a subliniat Simona Cocoş.
Sunt 38 de molecule care îşi vor pierde exclusivitatea în perioada 2023-2025, ceea ce înseamnă că, potrivit estimărilor, economiile care vor fi aduse de medicamentele generice intrate pe piaţă se ridică la 345 de milioane de euro în următorii 5 ani.
,,Din păcate, România nu beneficiază în totalitate de aceste avantaje pe care medicamentele generice şi biosimilare le aduc, fiindcă există mult mai puţine medicamente generice înregistrate la noi faţă de alte ţări din Europa precum: Polonia sau Cehia, oarecum similare cu noi. Economiile ar putea fi mult mai mari dacă s-ar înregistra mai multe medicamente generice, la fel ca în Germania sau Polonia. Este vorba de mediul de operare, în România accesul medicamentelor generice nu este unul uşor. Piaţa din România nu este foarte atractivă pentru producătorii de medicamente generice şi biosimilare”, a atras atenţia Simona Cocoş la dezbaterea Acces and Therapies360.
APMGR a transmis că îşi doreşte să fie un partener al autorităţilor din România şi să poată aduce în continuare beneficii privind economiile de cost, dar şi în ceea ce înseamnă numărul de pacienţi trataţi din România prin medicamentele pe care le fac producătorii de medicamente generice şi biosimilare.