Acidul hialuronic amplifică procesele neuroinflamatorii, arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Acidul hialuronic amplifică procesele neuroinflamatorii, arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Un medic neurolog de la Florida Atlantic University's Brain Institute (I-BRAIN) şi Colegiul de Medicină Schmidt a descoperit un nou mecanism şi rol în creier al acidului hialuronic.

Într-un studiu publicat în jurnalul "Brain, Behavior and Immunity", autorul principal dr. Ning Quan, profesor de ştiinţă biomedicală şi colaboratorii săi au descoperit că acidul hialuronic ar putea fi cheia în modul în care un semnal imun ajunge din fluxul sanguin la creier şi activează celulele imune cerebrale rezidente, microglia.

Această moleculă ar putea fi semnalul principal dintre aceste celule, iar noua descoperire ar putea duce la noi oportunităţi pentru a opri răspunsurile inflamatorii ale creierului. Descoperirile din aceste studiu au implicaţii importante pentru tratamente mai bune împotriva accidentelor vasculare, bolilor neurodegenerative şi traumelor la cap.

Acidul hialuronic este substanţa clară, lipicioasă, produsă natural de corpul uman şi a fost făcută populară de produsele cosmetice şi de îngrijire a pielii ce promovează pielea mai sănătoasă şi mai suplă. De asemenea, este recunoscută pentru abilitatea sa de a accelera vindecarea rănilor, de a reduce durerea de la osteoartrită şi de a ameliora ochii uscaţi şi disconfortul.

"Ne gândim în mod normal la acidul hialuronic pentru rolul său în formarea cartilajelor şi în multe procese, inclusiv progresia cancerului şi metastaza. Oricum, în studiul nostru am descoperit un rol complet unic pentru această moleculă. Am fost capabili să arătăm o conexiune între celulele sanguine şi celulele cerebrale, unde semnalul de activare dintre acestea este acidul hialuronic", a explicat Quan, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii au demonstrat că inflamaţia în sistemul nervos central este adesea înăbuşită sau restricţionată, din cauză că neuronii sunt extrem de vulnerabili la daunele cauzate de inflamaţie. Oricum, această inflamaţie poate fi amplificată prin comunicarea încrucişată dintre celula endotelială şi microglie atunci când creierul primeşte constant semnale inflamatorii. Ei au identificat acidul hialuronic ca fiind semnalul cheie eliberat de celulele endoteliale pentru a stimula microglia şi a susţine daunele oxidative.

"Pentru a preveni intensificarea inflamaţiei în creier, trebuie oprită comunicarea dintre cele două tipuri de celule. Am descoperit că palmitatul de ascorbil, cunoscut de asemenea ca vitamina C Ester este eficient la inhibarea microgliei şi la reducerea producerii acidului hialuronic inflamator", a spus dr. Xiaoyu Liu, autor corespondent al studiului.

În trecut, vitamina C Ester a fost folosită ca sursă a vitaminei C şi ca un aditiv alimentar antioxidant. Această descoperire sugerează acum o nouă funcţie: tratarea inflamaţiei sistemului nervos central.

Inflamaţiile pot apărea în sistemul nervos central ca un rezultat al traumelor la cap sau accidentelor vasculare, sau ca parte a unui răspuns imun sistemic. Inflamaţia din sistemul nervos central a fost asociată cu boli neurodegenerative cronice, inclusiv Alzheimer, Parkinson şi scleroza multiplă.

viewscnt