Pacienţii cu demenţă care iau statine au un risc mai redus de accident vascular cerebral şi o şansă de supravieţuire mai lungă în comparaţie cu cei care nu iau astfel de medicamente, potrivit unui studiu observaţional, vast, realizat în Suedia.
"Supravieţuirea pacienţilor cu demenţă este variabilă, iar studiile anterioare au identificat mulţi factori asociaţi cu supravieţuirea şi riscul de accident vascular cerebral la aceşti pacienţi, însă motivul pentru care statinele au aceste rezultate nu este clar", a comentat dr. Bojana Petek de la Karolinska Institutet din Stockholm, la cel de-al 5-lea Congres al Academiei Europene de Neurologie din Oslo, citată de Reuters.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre utilizarea statinelor, riscul de deces şi riscul de accident vascular cerebral ischemic la mai mult de 44.000 de pacienţi suedezi cu demenţă între 2008-2015.
Ei au descoperit că utilizarea vreodată a oricărui tip de statine a fost asociată cu un risc de deces de 22% mai mic, faţă de cei ce nu au primit astfel de medicamente.
Administrarea statinelor a fost, de asemenea, asociată cu o reducere semnificativă a riscului de accident vascular cerebral ischemic care este des întâlnit la pacienţii cu orice formă de demenţă. Accidentul vascular este de trei ori mai probabil la pacienţii cu demenţă uşoară şi de şapte ori la cei cu demenţă severă, conform autorilor cercetării.
Analizele stratificate au arătat că utilizarea statinelor a fost legată de reducerea mortalităţii la pacienţii cu vârsta mai mică de 75 de ani şi la cei cu demenţă vasculară.
"Acesta este un studiu observaţional, aşa că putem demonstra doar o asociere între utilizarea de statine, creşterea supravieţuirii şi scăderea riscului de accident vascular cerebral, nu neapărat o relaţie de cauzalitate. Pentru moment, putem spune că aceste rezultate sunt încurajatoare şi sugerează că pacienţii cu demenţă, de asemenea, pot beneficia de statine, ca şi alte grupuri de pacienţi în vârstă" a mai precizat dr. Petek.
Estimările din partea "Alzheimer's Association" arată că aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în prezent cu boala Alzheimer sau cu o formă similară de demenţă. În Statele Unite, aproximativ 5,5 milioane de persoane de toate vârstele au boala Alzheimer, în timp ce în Europa, demenţa afectează aproximativ 10 milioane de persoane, iar numărul celor suferinzi este de aşteptat să crească din cauza îmbătrânirii populaţiei.
Statinele sunt inhibitorii ai enzimei HMG-CoA-reductază care scad lipidele din organism prin inhibiţia acestei enzime ce joacă un rol central în sinteza colesterolului.