Administrarea seriei complete de vaccinuri împotriva rotaviruslui în copilărie este asociată cu o reducere semnificativă a incidenţei diabetului zaharat de tip 1, potrivit unui nou studiu realizat în Statele Unite.
"Din punct de vedere ştiinţific, faptul că vaccinul rotavirus a fost asociat în mod specific cu reducerea ratelor de diabet zaharat tip 1 mai degrabă decât cu alte vaccinuri cum ar fi cel împotriva difteriei, tetanosului şi tuşei convulsive a fost un indiciu că ne apropiem de sursa etiologică a acestei boli", a declarat dr. Mary A.M. Rogers de la Universitatea din Michigan, din Ann Arbor, pentru Reuters.
Până în prezent infecţia cu rotavirus a fost asociată cu debutul diabetului de tip 1 în studiile pe animale, iar alte cercetări arată că o parte a rotavirusului imită structura uneia dintre celulele noastre imunitare, despre care se ştie că distruge celulele pancreatice. În plus, a existat un studiu recent care sugerează că infecţia virală în intestin poate duce la o pierdere a barierei normale a intestinului, şi asta este modul în care anumite celule imune găsesc o cale de a ataca celulele din pancreas ceea ce duce apoi la diabet zaharat de tip 1, au mai precizat autorii cercetării.
Echipa Dr. Rogers a folosit informaţii de la mai mult de 1,4 milioane de copii incluşi dintr-o bază de date privată de asigurări de sănătate pentru a investiga ipoteza că vaccinul împotriva rotavirusului ar putea reduce probabilitatea de diabet zaharat de tip 1 la copii. Timpul mediu de observare a fost de trei ani într-un interval e vârstă de la 1,0 la 16,5 ani.
În rândul copiilor care au primit seria completă de vaccinare anti-rotavirus, incidenţa diabetului de tip 1 la 100.000 persoane-ani a fost de 12,2 (12,4 pentru fete, 12,0 pentru băieţi), comparativ cu 20,5 dintre copiii care au fost parţial vaccinaţi şi 20,6 dintre cei care nu au primit vaccinul.
Aceste cifre reprezintă o reducere cu 41% a incidenţei diabetului de tip 1 la copiii care au primit întreaga serie de vaccinuri împotriva rotavirusului, comparativ cu copiii care nu au primit vaccinul în aceeaşi perioadă de timp. Vaccinarea parţială nu a fost asociată cu o reducere semnificativă a incidenţei diabetului de tip 1.
În mod similar, bebeluşii care au primit întreaga serie de rotavirus au avut o reducere cu 33% a riscului de diabet zaharat de tip 1 în comparaţie cu sugarii care nu au primit vaccinul în aceiaşi ani.
Într-o analiză separată, care a comparat copiii ce au primit seria de vaccinare cu rotavirus şi vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului cei vaccinaţi împotriva rotavirusului au fost cu 56% mai puţin susceptibili să dezvolte diabet de tip 1 decât copiii care au primit doar vaccinul antidifterie.
De asemenea cercetătorii au studiat şi posibilele legături dintre vaccinarea cu rotavirus şi boala celiacă, iar efectul vaccinului pentru prevenirea aceste maladii este mare urmând că cercetări ulterioare să stabilească această conexiune.