Adriana Stara, AbbVie România: Doar pentru 61% dintre medicamentele compensate există acces fără nicio restricţie în România

Adriana Stara, AbbVie România: Doar pentru 61% dintre medicamentele compensate există acces fără nicio restricţie în România

În ultimii ani, a existat o viteză fără precedent a inovaţiei în industria farmaceutică ceea ce a dus la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor şi la salvarea multor vieţi. „Accesul pacienţilor la medicamentele inovatoare este esenţial. Cu toate că acesta este obiectivul, realitatea ne arată că mai sunt paşi de urmat pentru a uniformiza la nivel european accesul rapid al pacienţilor români la medicamentele inovatoare”, a afirmat Adriana Stara, General Manager AbbVie România, prezentă la cea de-a treia ediţie a dezbaterii ,,Access and Therapies360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

La dezbatere s-a discutat despre tratamente în general, dar şi despre cele oncologice în special, unde avem mult mai multe medicamente care de fapt cresc rata de supravieţuire şi salvează pacienţii, dar nu toate sunt accesibile românilor.
,,Există multiple boli cronice pentru care sunt disponibile terapii care îmbunătăţesc semnificativ calitatea vieţii pacienţitilor, după care aceştia îşi pot relua munca şi îşi pot continua viaţa aşa cum îşi doresc. Există, de asemenea, terapii care elimină unele boli infecţioase. De exemplu, hepatita C este una din afecţiunile pentru care chiar avem disponibil un tratament, acest lucru fiind foarte rar întâlnit. Putem cu adevărat trata VHC, iar pacienţii se pot vindeca complet de VHC şi îşi pot continua viaţa. Este o oportunitate importantă, pentru că dacă nu tratezi VHC, atunci s-ar putea să devii un pacient oncologic, ceea ce, din nou, consumă o mulţime de resurse”, a declarat Adriana Stara, General Manager AbbVie România.

În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente, în România un medicament nou ajunge în 918 zile comparativ cu Germania unde ajunge în 128 de zile. Media europeană este de 517 zile, de la obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă.
,,Aş dori să menţionez o altă statistică, chiar în România, unde din disponibilitatea deplină a produselor compensate reiese că doar pentru 61% dintre produse există acces fără nicio restricţie. Dacă facem o comparaţie cu Cehia sau Slovenia, ţările noastre vecine, acolo 70 sau 81% dintre medicamentele pot fi prescrise fără nicio restricţie la populaţia de pacienţi”, a precizat Adriana Stara.

Managerul AbbVie România a subliniat că nu este vorba doar de lista de medicamente compensate, ci şi de paşii suplimentari care trebuie parcurşi pentru a avea produsul disponibil pe piaţă.
,,Chiar şi atunci când rata de evaluare a tehnologiilor medicale este accelerată, încă trebuie aşteptată publicarea listei în Monitorul Oficial, care este foarte imprevizibilă, după care urmează actualizările de protocol şi formularele SIUI. Auzim adesea menţionat bugetul, iar constrângerile bugetare sunt adesea învinuite, dar am observat că există o oarecare reticenţă în adaptarea legislaţiei şi în alocarea mai eficientă a bugetului, ceea ce cred că ar ajuta cu adevărat”.

Sistemul medical nu este singurul care suportă costurile, companiile farmaceutice aduc un aport semnificativ în sprijinul pacienţilor.

,,Abbvie donează medicamente pentru un cancer de sânge foarte rar; acesta este noul nostru tratament care salvează vieţile pacienţilor. Oferim tratament gratuit pentru bolile cronice, de exemplu tratamentul pentru dermatită atopică, încă aflat în procesul de compensare şi de asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea alte forme de sprijin, de exemplu specialiştii din programul de suport pentru pacienţii cu boala Parkinson, care ajută de asemenea în a face tratamentul mai eficient”, a spus Adriana Stara.

În opinia managerului general al AbbVie România, cheia o reprezintă accesul timpuriu la tratamentul potrivit, la momentul potrivit.

,,Cred că aceasta este direcţia care ne va face sistemul de sănătate mai eficace şi cred că aici ne străduim să ne aliniem cu standardele Uniunii Europene. De asemenea, având în vedere ritmul accelerat cu care se dezvoltă bolile cronice, trebuie să ne redefinim standardele, deoarece vârsta la care se stabileşte diagnosticul de boală cronică este în scădere. Există pacienţi din ce în ce mai tineri diagnosticaţi cu boli cronice şi este foarte important să tratăm cât mai devreme şi să tratăm repede, deoarece este vorba despre pacienţi tineri, care sunt la începutul vieţii profesionale şi trebuie să-i menţinem activi în câmpul muncii, să contribuie efectiv la societate şi, de asemenea, să contribuie practic la costul tratamentului gestionat de sistemul de sănătate”.

Care sunt soluţiile?
Referindu-se la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, managerul general al AbbVie România a mărturisit că existenţa unei strategii de combatere a cancerului este un pas important pentru România, iar programul de inovaţie în sănătate, parte a planului de combatere a cancerului, propus pentru a acoperi decalajul pacienţilor oncologici între momentul în care medicamentul este aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi momentul în care este disponibil, poate ajuta cu adevărat mulţi pacienţi să primească o terapie salvatoare.

,,Un progres deja înregistrat este Hub-ul de Inovaţie în Sănătate, o platformă care a fost creată şi stabilită de Local American Working Group (LAWG), printr-un parteneriat intre mediul academic, industrie şi autorităţi care îşi propune să joace un rol esenţial în modernizarea sistemului de sănătate. Această platformă oferă 3 piloni pe care dorim să îi dezvoltăm. Unul dintre piloni este reprezentat de studiile clinice, altul de educaţia privind bolile cronice, iar ultimul pilon este dedicat digitalizării asistenţei medicale”, a mai spus Adriana Stara, la dezbaterea ,,Access and Therapies360”, care crede că studiile clinice aduc multă valoare, nu numai pacienţilor români, ci şi medicilor şi ,,dacă vrem să ne creştem capacitatea de a efectua studii clinice în România, trebuie să avem un sistem de compensare previzibil”.

Un alt lucru care se poate face este generarea de date din lumea reală, cum sunt studiile locale non-intervenţionale care de fapt adună informaţii relevante din timpul tratamentului curent.

,,Trebuie să oferim mai multă importanţă acestor dovezi, deoarece acestea contribuie, la asistenţa medicală generală şi la economii de costuri şi, de asemenea, putem avea în acest mod mai multe perspective asupra schemelor de tratament, siguranţa medicamentelor pe termen lung şi, epidemiologia bolii, care este puţin cunoscută în România. Ceea ce aş vrea să subliniez este că avem nevoie de mai multă predictibilitate în sistemul de compensare.

Avem nevoie nu doar de mai multă predictibilitate cu privire la cât de des va fi publicată lista de medicamente compensate, ci şi pentru paşii administrativi care vor urma, astfel încât să fie cu adevărat disponibil produsul. Prin urmare, prin aceşti paşi administrativi , ne referim la actualizarea protocolului sau la includerea formularelor de prescriere îin sistemul informatic SIUI şi dacă ne asigurăm că avem reguli şi criterii clare, atunci cred că putem avea un sistem de sănătate mai durabil şi mai bun.

Credem în parteneriat şi cred că suntem pregătiţi şi arătăm că suntem pregătiţi ca industrie, să colaborăm şi să discutăm şi vreau, de asemenea, să îmi exprim aprecierea pentru faptul că există o mai mare deschidere a autorităţilor pentru dialog şi pentru a găsi soluţii comune. Am convingerea că în faţa acestei avalanţe de “inovaţie”, colaborarea între industria farmaceutică, profesioniştii din domeniul medical şi autorităţile guvernamentale este esenţială pentru a putea avansa cu proiecte importante, precum cele legate de asigurarea accesului predictibil la medicamente”, a concluzionat Adriana Stara, AbbVie România.

Citeşte şi

Access and Therapies 360 -Prof. dr. Cornelia Niţipir, oncolog: Cancerul este o boală sistemică. Noi nu tratăm un singur organ, ci toate organele

viewscnt