Al doilea an la rând de scădere a producţiei farmaceutice din România

Al doilea an la rând de scădere a producţiei farmaceutice din România

Industria farmaceutică din România, care include în principal producători de medicamente generice, a înregistrat în primele 11 luni din 2024 o scădere importantă, fiind al doilea an la rând de declin al producţiei, arată datele oficiale consultate de 360medical.ro.

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie din 2024, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice a scăzut cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Declinul producţiei din primele 11 luni din 2024 are loc după o scădere de 1,5% a producţiei farmaceutice din România în 2023 faţă de anul precedent. În schimb, în 2022, producţia farmaceutică din România a înregistrat o creştere de 5,7% faţă de anul anterior.

Totuşi, în luna noiembrie 2024, fabricile de medicamente au înregistrat o uşoară creştere a producţiei, cu 2,2% faţă de noiembrie 2023, care nu a compensat, însă, scăderile din primele zece luni.

În 2024, cea mai mare scădere a producţiei a fost înregistrată în luna mai, cu 15,6% faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

România are un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe.

Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.

Totuşi, în primele 9 luni din 2024, exporturile au crescut mult mai repede decât importurile, atingând chiar un nivel-record în luna aprilie, de peste 220 de milioane de euro.

Astfel, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 1,46 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2024, în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată un raport realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.

Este cea mai rapidă rată de creştere a exporturilor de produse medicale şi farmaceutice înregistrată de România în ultimii ani.

În acelaşi timp, România a importat produse medicale şi farmaceutice în valoare de 4,53 miliarde euro în primele nouă luni din 2024, în creştere cu 17,9% faţă de perioada echivalentă din 2023.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat în 2023 că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, fiind vulnerabilă şi dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanţe active după 1990.

viewscnt