Antiviralul folosit pentru herpes reduce de zece ori riscul de Alzheimer

Antiviralul folosit pentru herpes reduce de zece ori riscul de Alzheimer

Folosirea unui tratament antiviral agresiv pentru virusul herpes simplex reduce de zece ori riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, arată un nou studiu citat de medicalnewstoday.com.

Cercetătorii cunoşteau deja asocierea care există între prezenţa virului herpes şi riscul crescut de demenţă, mai ales în forma cea mai răspândită - Alzheimer, după realizarea unor studii în acest sens, publicate recent.

Analizele realizate post-mortem au indicat faptul că persoanele care aveau Alzheimer au înregistrat un procent ridicat de prezenţă a virusurilor herpes , comparativ cu persoanele neafectate de demenţă.

Însă un comentariu, publicat recent în Journal of Alzheimer's Disease şi realizat pe baza a trei studii anterioare, indică şi o asociere neaşteptată între folosirea de antiviral pentru herpes şi scăderea riscului de Alzheimer.

Comentariul - scris de Ruth Itzhaki, profesor de neuroştiinţe la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, şi de Richard Lathe, profesor la Universitatea din Edinburgh – ia în calcul două studii ce asociază riscul de demenţă cu prezenţa virusului herpes şi unul care indică reducerea drastică a riscului de demenţă după folosirea antivirapului pentru herpes.

Acest ultim studiu, considerat cel mai important, a examinat 8.362 de persoane cu vârsta peste 50 de ani la care a fost diagnosticată prezenţa virusului herpes simplex, precum şi un grup de control de 25.086 de persoane cu aceeaşi vârstă, dar fără herpes.

Cele două grupuri au fost analizate timp de un deceniu, între 2001 şi 2010. În grupul cu herpes, riscul de demenţă a fost de 2,5 ori mai mare decât în grupul fără herpes.

Însă acelaşi studiu a descoperit că, în cazul persoanelor care au folosit un antiviral agresiv pentru herpes, riscul de demenţă a scăzut de zece ori.

“Nu doar magnitudinea efectului antiviralului este un fenomen remarcabil, ci şi faptul că – în ciuda duratei relativ scurte a tratamentului – la cei mai mulţi dintre pacienţii afectaţi cel mai grav de virusul herpes simplex 1 pare să prevină daunele pe temen lung asupra creierului ce provoacă Alzheimer”, a afirmat Richard Lathe.

Autorii studiului consideră că antiviralele ieftine şi larg răspândite pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer şi sugerează că, pe termen mai lung, ar putea apărea chiar şi un vaccin împotriva demenţei.

Recent, producătorul japonez de medicamente Eisai şi grupul american Biogen au anunţat că analizele finale ale testelor realizate cu un medicament pentru Alzheimer au indicat rezultate pozitive în cazul pacienţilor cărora li s-au administrat cele mai mari doze.

De asemenea, un fond de investiţii dedicat găsirii unor noi metode pentru prevenirea şi tratarea demenţei a strâns de la investitorii din piaţă 350 de milioane de dolari.

Dementia Discovery Fund (DDF), o iniţiativă a fostului premier britanic David Cameron, îşi propune să realizeze o conlucrare a autorităţilor guvernamentale, sectorului farmaceutic şi organizaţiilor caritabile.

viewscnt