Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente contestă raportul privind exportul paralel publicat de Observatorul Român de Sănătate

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente contestă raportul privind exportul paralel publicat de Observatorul Român de Sănătate

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente a contestat miercuri, într-un comunicat, rapoartele realizate de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociaţia "Dăruieşte Viaţă" privind exportul paralel, susţinând că estimarea dimensiunii fenomenului şi soluţiile care se impun pot fi obiectiv prezentate doar de către autorităţile competente, potrivit Agerpres.

"Exportul paralel (aproximativ 40%), urmat de interesul comercial al producătorului (23%) şi politica de preţuri a statului român (23%) reprezintă cele mai importante cauze ale riscului de dispariţie a medicamentelor oncologice de pe piaţa românească", potrivit unor studii realizate de Observatorul Român de Sănătate, publicate marţi.

"Cine dă vina exclusiv pe exportatori, sau exclusiv pe stat, sau exclusiv pe producători greşeşte sau manipulează datele, pentru că depinde foarte mult de la medicament la medicament. Fiecare medicament în sine, când lipseşte, e un caz particular", afirma marţi Vlad Mixich de la Observatorul Român de Sănătate.

În replică, reprezentanţii distribuitorilor susţin că unele informaţii prezentate nu sunt reale.

"Deşi, la prima vedere, rapoartele sunt în detaliu documentate, la o analiză mai atentă multe date şi informaţii despre companii nu sunt acurate şi actuale, fiind expuse cu intenţia clară de a aduce defăimare şi atingere imaginii respectivelor companii distribuitoare angro, denaturând percepţia publică despre problema complexă a deficitului acestor medicamente în România, fapt care trădează lipsa unei deontologii profesionale de bază", a menţionat ADEM.

“Nu considerăm datele prezentate în aceste rapoarte ca fiind obiective sau relevante pentru determinarea cauzelor reale ale deficitului de medicamente”, a adăugat asociaţia.

ADEM argumentează că din 15 martie 2017, când a intrat  în vigoare a OMS 269/2017, şi până în prezent "nu a fost emisă nicio listă temporară" de medicamente interzise temporar de la livrare intracomunitară şi de la export.

"Aceasta confirmă faptul că niciuna dintre moleculele menţionate în raport nu au prezentat risc de discontinuitate, pentru a genera emiterea unei alerte naţionale privind interzicerea temporară a exportului, neavând un efect asupra sănătăţii pacienţilor cu cancer, afecţiuni cardiovasculare sau altele", susţine ADEM.

Potrivit asociaţiei, modul în care au fost calculate procentele de export paralel de către autorii acestor studii, respectiv raportat la un consum mediu lunar şi anual, bazat pe datele de rambursare transmise către CNAS, este "complet eronat, medicamentele exportate paralel nefăcând subiectul decontărilor CNAS".

ADEM afirmă că alături de asociaţia europeană a distribuitorilor paraleli, EAEPC, este ferm angajată în acest scop şi acceptă punerea în aplicare a unor restricţii de export "proporţionale".

viewscnt