Aspirina în doze mici ar putea ajuta la prevenirea naşterilor premature

Aspirina în doze mici ar putea ajuta la prevenirea naşterilor premature

Aspirina în doze mici ar putea ajuta la prevenirea naşterilor premature, este concluzia unui studiu derulat în şase ţări cu un nivel scăzut de dezvoltare. Mamele care au luat o aspirină în fiecare zi au înregistrat riscuri mai mici de a naşte prematur.

Deşi nu este clar că practica ar trebui să devină rutină peste tot, studiul a scos la iveală că mamele care au luat aspirină în doze mici zilnic şi-au redus riscul de naştere prematură cu 11%. Şansele lor de-a naşte foarte timpuriu, adică înainte de a 34-a săptămână de sarcină au fost reduse cu un sfert.

,,Aceasta este o constatare foarte importantă. Aspirina este uşor disponibilă, ieftină şi sigură. Ar putea avea un impact real în ţările cu venituri mici, unde decesele la naşterea prematură sunt deosebit de frecvente”, a remarcat dr. Rahul Gupta, un medic care nu a fost implicat în studiu, potrivit MedicineNet.com.

Studiul a recrutat aproape 12.000 de femei din Republica Democrată Congo, Guatemala, India, Kenya, Pakistan şi Zambia. Toate au fost mame pentru prima dată; jumătate dintre ele, repartizate la întâmplare, a luat aspirină în doze mici zilnic, în timp ce cealaltă jumătate a primit pilule placebo. Femeile au început cu aspirină sau placebo încă din a şasea săptămână de sarcină şi au continuat până la a 36-a săptămână sau până la naştere.

La final, femeile care au consumat aspirină au avut mai puţine şanse de a naşte prematur (înainte de a 37-a săptămână de sarcină): 11,6% comparativ cu 13,1% din femeile din grupul placebo. Rata de naştere prematură (înainte de săptămâna 34) a fost, de asemenea, redusă - cu 3,3% faţă de 4% din categoria mamelor cu placebo.

,,Rezultatele sunt suficient de puternice pentru a utiliza de rutină aspirina în doze mici în ţările cu venituri mici sau mijlocii, a declarat dr. Marion Koso-Thomas, co-autorul studiului.

În Statele Unite, aspirina în doze mici recomandată unor femei însărcinate

Dr. Rahul Gupta a spus că ar merita să se facă un studiu similar în Statele Unite, cu un focus deosebit pe grupurile cu rate mai mari de naştere prematură, cum ar fi femeile de culoare. În 2018, rata naşterilor premature a fost de 14% în rândul femeilor de culoare, faţă de 9% în rândul femeilor albe, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Aspirina în doze mici - 81 miligrame pe zi - este deja recomandată în Statele Unite femeilor însărcinate cu risc ridicat de preeclampsie, ştiut fiind că una dintre consecinţele potenţiale este naşterea prematură, iar studiile asupra aspirinei şi preeclampsiei au sugerat că medicamentul ar putea ajuta la prevenirea naşterilor premature.

Dr. Koso-Thomas, de la Institutul Naţional al Sănătăţii Copilului şi Dezvoltării Umane din SUA, nu a găsit niciun risc crescut de evenimente cum ar fi sângerarea la mame sau la bebeluşi, în urma administrării aspirinei. Dimpotrivă, a observat în cadrul studiului că decesele perinatale au fost reduse în grupul celor care luau aspirină. Printre femeile care au luat aspirină, au existat sub 46 de decese perinatale la 1000 de sarcini, comparativ cu puţin sub 54 la 1.000 în grupul placebo.

Cu toate acestea, cercetătorii nu s-au pronunţat clar dacă este acelaşi „beneficiu universal semnificativ statistic” şi în altă parte, adică în Statele Unite sau în alte ţări cu venituri mari, nu doar în ţările cu venituri mici, acolo unde naşterile premature sunt mai frecvente.

viewscnt