AstraZeneca îşi măreşte cu 20% stocurile de medicamente înainte de Brexit, ca măsură de precauţie

AstraZeneca îşi măreşte cu 20% stocurile de medicamente înainte de Brexit, ca măsură de precauţie

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca îşi măreşte cu 20% stocurile de medicamente britanice şi europene care ar putea fi afectate de Brexit, ca măsură de precauţie în cazul în care ar apărea probleme de aprovizionare dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord, relatează Reuters.

Decizia priveşte medicamentele produse în Marea Britanie şi exportate în alte state din Europa, precum şi medicamentele produse în alte state din UE care sunt importate pe piaţa britanică şi care ar putea fi dirijate spre alte pieţe după Brexit.

În prezent, stocurile de medicamente ale AstraZeneca sunt suficiente pentru a acoperi câteva luni de consum, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Decizia reprezintă o măsură de siguranţă pentru a asigura aprovizionarea fără probleme a farmaciilor şi spitalelor.

“Întotdeauna avem o cantitate suplimentară de medicamente disponibile. Vom mări această cantitate cu circa 20%”, a afirmat şeful diviziei pentru producţie globală a companiei, Juliette White, pentru BBC.

Aprovizionarea cu sute de medicamente ar putea fi afectată după ieşirea Marii Britanii din UE, obligându-i pe producători să pregătească testarea unor produse similare şi să solicite aprobări pentru a se asigura că medicamentele lor vor rămâne pe piaţă.

Peste 2.600 de medicamente sunt produse integral sau parţial în Marea Britanie, iar exporturile de medicamente ale regatului către alte state din UE înseamnă circa 45 de milioane de cutii pe lună.

În acelaşi timp, Marea Britanie importă lunar 37 de milioane de cutii de medicamente din alte state ale UE.

În absenţa unui acord al Marii Britanii cu UE, acest flux de medicamente riscă să fie afectat, ca urmare a reglementărilor care impun noi teste şi aprobări din partea autorităţilor.

Săptămâna trecută, Agenţia Europeană a Medicamentului i-a avertizat pe producători că trebuie să se pregătească pentru posibile dificultăţi în 2019, după Brexit, şi a menţionat că este serios îngrijorată în cazul a 108 medicamente produse doar în Marea Britanie.

Marii producători de medicamente din Marea Britanie, inclusiv AstraZeneca, au cerut autorităţilor britanice să asigure menţinerea regatului în cadrul de reglementare al Uniunii Europene şi după Brexit.

Solicitarea lor este sprijinită de parlamentul de la Londra, care a cerut guvernului să ajungă la un acord privind menţinerea Marii Britanii în cadrul european de reglementare, însă deocamdată nu este clar dacă un astfel de accord poate fi obţinut.

viewscnt