Comisia pentru calitatea serviciilor de îngrijire (CQC), o autoritate de reglementare din Marea Britanie, a descoperit că cetăţenii britanici pot cumpăra online medicamente, inclusiv unele considerate periculoase, pe baza unor reţete obţinute prin email de la medici români. Informaţia a fost dezvăluită de o anchetă a BBC Panorama, relatează bbc.com.
În urma dezvăluirilor, CQC solicită puteri sporite pentru a schimba legislaţia în vederea protejării pacienţilor.
Sistemul a fost pus la punct de fostul medic britanic Julian Eden, care şi-a pierdut dreptul de practică în 2009 şi a fondat ulterior, împreună cu soţia sa, compania EuroRX, cu sediul în România.
Compania are contracte cu medici români care pot prescrie reţete pentru pacienţi britanici pentru medicamentele cumpărate online.
O altă companie, UK Meds, “închiriază” medici români pentru consultaţii şi reţete prin intermediul societăţii EU General Practitioners, cu sediul tot în România.
Firma UK Meds a făcut deja un profit de 1,7 milioane de lire sterline după ce a fost fondată, în 2016.
CQC nu poate verifica medicii care prescriu reţete şi nici companiile deoarece sunt înregistraţi în România şi se află sub supravegherea teoretică a autorităţilor române.
Medicii britanici consultaţi de BBC consideră că astfel de practici sunt periculoase pentru pacienţi, care ajungă să aibă acces la medicamente nepotrivite pentru situaţia lor.