Campanie internaţională pentru raportarea reacţiilor adverse suspectate ale medicamentelor, la care participă şi ANMDMR

Campanie internaţională pentru raportarea reacţiilor adverse suspectate ale medicamentelor, la care participă şi ANMDMR

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) participă la campania anuală derulată la nivel mondial pentru promovarea conştientizării importanţei raportării reacţiilor adverse suspectate ale medicamentelor. În acest an, tema campaniei este importanţa utilizării medicamentelor în mod corect pentru a preveni apariţia efectelor adverse şi pentru a le raporta atunci când apar.

Campania este organizată în perioada 4-10 noiembrie 2024, fiind cea de-a noua campanie anuală de tip „social media” #MedSafetyWeek.

Campania implică în acest an 96 de agenţii de reglementare a medicamentelor şi mai multe organizaţii nonguvernamentale din 90 de ţări, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa raportării efectelor secundare ale medicamentelor.

“Este uşor să credem că doar oamenii de ştiinţă sau profesioniştii din domeniul sănătăţii pot face medicamentele mai sigure. Însă dumneavoastră - pacientul - jucaţi un rol crucial. De fiecare dată când raportaţi o reacţie adversă suspectată către ANMDMR, contribuiţi la creşterea siguranţei medicamentelor pentru pacienţii din întreaga lume”, a declarat preşedintele ANMDMR, Răzvan Prisada, citat într-un comunicat al instituţiei.

Orice persoană poate raporta reacţiile adverse suspectate către ANMDMR accesând pagina de internet a agenţiei, secţiunea Raportează o reacţie adversă.

Potrivit specialiştilor, toate medicamentele pot provoca reacţii adverse la unii pacienţi. Din această cauză, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranţei medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piaţă.

Scopul monitorizării siguranţei este colectarea mai multor informaţii despre reacţiile adverse cunoscute, precum şi identificarea unor reacţii adverse noi. ANMDMR subliniază astfel, importanţa raportării efectelor secundare prin intermediul paginii “Raportează o reacţie adversă”.

Toate rapoartele de reacţii adverse sunt evaluate şi examinate de către experţii ANMDMR pentru a determina paşii corecţi care să protejeze pacienţii din România de efectele adverse ale medicamentelor.

#MedSafetyWeek este o campanie internaţională condusă de Centrul de Monitorizare Uppsala (UMC), Centrul de colaborare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Monitorizarea Internaţională a Drogurilor. Campania este susţinută de OMS şi de membrii Coaliţiei Internaţionale a Autorităţilor de Reglementare a Medicamentelor (ICMRA).

viewscnt