Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb România: O Românie de 10 înseamnă investiţii în sănătate

Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb România: O Românie de 10 înseamnă investiţii în sănătate

Dezbaterea ,,Access and Therapies360”, aflată la cea de-a treia ediţie, a adus în discuţie problemele românilor privind accesul la medicamente, iar invitaţii prezenţi au venit cu soluţii care să rezolve aceste probleme. ,,Hai să facem o Românie de 10, care înseamnă investiţii în sănătate. Atâta timp cât vom vorbi doar de costuri, vom rata beneficiile. Sănătatea este o investiţie şi aş spune că sănătatea, probabil alături de educaţie, ar trebui să fie subiect direct în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Ţării”, a precizat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb (BMS) România în cadrul dezbaterii organizate de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

Bristol Myers Squibb a investit anul trecut aproape 10 miliarde de dolari la nivel global în cercetare dezvoltare, iar România face parte din acest efort de cercetare dezvoltare.

,,Aducem inovaţie de multe ori înainte de a fi autorizată, deci în studii de fază III, şi aducem bineînţeles întotdeauna medicamente noi în studii clinice. Avem un program, şi-am avut un program extraordinar de puternic în imuno-oncologie, şi sunt mândru pentru că Bristol Myers Squibb a revoluţionat oncologia prin tratamente imuno-oncologice. Acea schimbare de la 5% rată de supravieţuire îndrăznesc să spun este de 52%, astfel că mai mult de unul din doi pacienţi este în viaţă la 5 ani după diagnostic. În România avem numai în oncologie peste 1400 de pacienţi trataţi în studii clinice, cu produse de imuno-oncologie”, a precizat Cătălin Radu.

BMS derulează şi un program de donaţii care continuă şi în acest an. În acest moment sunt în plină desfăşurare 3 proiecte de donaţie pentru pacienţi care s-au aflat în studiu şi care încă nu pot beneficia de compensarea medicamentului, pentru că procesul este din păcate extrem de anevoios.

,,Anul acesta ne lovim de-o lipsă de finanţare teribilă, şi-am ajuns din păcate într-o situaţie mai proastă. Cred că acel indice WAIT de 914 zile întârziere în România între momentul aprobării EMA şi accesul la medicaţie compensată va arăta şi mai prost în următorul studiu. Şi ca să vă dau exemplu, noi am primit pentru unul din produse avizul ANMDM favorabil în iulie 2022. Suntem în luna septembrie, în a doua jumătate lunii, 2023, şi acel medicament încă nu este disponibil compensat pentru pacienţii din România. Deci în loc să ne îmbunătăţim, din păcate aici vedem per ansamblu o scădere a accesului la medicament”, a mărturisit directorul general al BMS.

Finanţarea sănătăţii este esenţială, România fiind printre statele UE care alocă cel mai puţin pentru acest domeniu.

În 2020, statele membre care au alocat cel mai mult din PIB pentru sănătate au fost: Cehia şi Austria (ambele cu 9,2%) şi Franţa (9%). La polul opus, statele membre care au alocat cel mai mic procent din PIB pentru sănătate au fost Letonia (4,8% din PIB), Polonia şi Irlanda (ambele cu 5,4% din PIB) şi România (5,5% din PIB).

,,Pentru că sănătatea este o prioritate naţională, ar trebui să fie între priorităţile strategice, şi dacă nu în CSAT, sănătatea ar trebui să fie măcar partener cu o comisie interministerială. Toţi cei din industria farmaceutică ştim de ce suferim. Avem un dialog foarte bun cu autorităţile din sănătate, fie că este Agenţia Naţională a Medicamentului, că este Casa Naţională, fie că este Ministerul Sănătăţii, şi după un parcurs şi un dialog foarte bun, ne lovim de un blocaj. Finanţele nu au bani. Eu aş îndrăzni să spun că Finanţele ar trebui să fie în permanenţă la masă. Chiar dacă sunt un alt minister. Fiindcă mi se pare un chin nepermis. Pentru toţi ceilalţi participanţi. Şi nu în ultimul rând pentru cel care aproape întotdeauna e uitat, e pierdut din vedere, şi anume pacientul. El săracul doar suferă că nu sunt bani”, a spus directorul general al Bristol Myers Squibb.

viewscnt