Centrala nucleară de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, va produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului din 2028, în colaborare cu compania franceză Framatome. Anunţul a fost făcut miercuri, cu ocazia semnării unui acord de colaborare între Nuclearelectrica şi Framatome pentru producerea în România a izotopului medical Luteţiu-177 (Lu-177), utilizat în tratarea cancerului.
Acordul de colaborare între cele două companii a fost semnat miercuri, în cadrul unei ceremonii găzduite de Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, la Reşedinţa Franţei, în prezenţa şefului Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a dr. Tiberius Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi altor oficiali.
"România face astăzi un pas important în direcţia dezvoltării medicinei nucleare şi a asigurării accesului pacienţilor la tratamente avansate împotriva cancerului. Producţia izotopului Lutetiu-177 reprezintă o realizare esenţială pentru sănătatea publică, întrucât acest radioizotop permite terapii moderne, care vizează direct celulele canceroase, oferind astfel un tratament precis şi minim invaziv", a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al Nuclearelectrica.
"Acest proiect reflectă angajamentul României de a sprijini cercetarea şi inovarea în domeniul tehnologiilor aplicate în medicină, consolidând capacitatea noastră de a răspunde nevoilor naţionale şi regionale de radioizotopi. Într-o perioadă în care cererea globală de astfel de resurse este în creştere, este esenţial ca România să contribuie la dezvoltarea şi diversificarea acestor soluţii vitale pentru pacienţi", a completat ministrul.
Nuclearelectrica a anunţat intenţia de a produce izotopi medicali încă din anul 2020, în strategia de investiţii pentru perioada iulie 2020-iulie 2025.
Acordul de colaborare între Nuclearelectrica şi Framatome a fost semnat la puţin timp după ce cele două societăţi au finalizat un studiu de fezabilitate comun. Acesta a demonstrat adecvarea tehnologiei Framatome pentru iradierea Ytterbium-176 la Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, la standardul tehnic de piaţă necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de luteţiu.
"Framatome şi SNN avansează în prezent cu faza de inginerie detaliată şi industrializare, având ca obiectiv obţinerea primelor loturi de producţie pentru fabricarea produselor radiofarmaceutice în 2028", a precizat Nuclearelectrica.
Compania Framatome are o lungă experienţă în utilizarea tehnologiilor nucleare în asistenţa medicală.
Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce priveşte producţia şi furnizarea de produse radiofarmaceutice.
Lu-177 este un radioizotop emiţător beta utilizat în terapia cu radionuclizi ţintiţi pentru tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice în tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase.
Tehnologia de producţie a izotopului deţinută de Framatome a permis prima producţie comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.