Consumul frecvent de aspirină reduce riscul de cancer de ficat, arată un nou studiu realizat în SUA

Consumul frecvent de aspirină reduce riscul de cancer de ficat, arată un nou studiu realizat în SUA

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au descoperit că utilizarea regulată a aspirinei poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de ficat. Rezultatele studiului realizat de cercetători, prezentate în publicaţia JAMA Oncology, confirmă rezultatele unor studii anterioare pe acelaşi subiect.

Noul studiu arată că administrarea aspirinei în mod regulat poate reduce riscul de apariţie a cancerului hepatic sau a carcinomului hepatocelular (HCC).

Cercetătorii au definit expresia ”în mod regulat prin consumul de două sau mai multe tablete de aspirină de 325 miligrame pe săptămână timp de 5 ani sau mai mult.

Utilizarea regulată a aspirinei a condus la un risc semnificativ mai mic de a dezvolta HCC, comparativ cu utilizarea ocazională sau neutilizarea aspirinei.

Am constatat ca riscul a scăzut progresiv odată cu creşterea dozei de aspirină şi cu durata de utilizare a acesteia”, a declarat autorul principal al studiului, Tracey Simon, cercetător la Massachusetts General Hospital din Boston.

În acest studiu, cercetatorii au analizat date privind sănătatea a mai mult de 170.000 de persoane, care au fost colectate timp de peste trei decenii.

Pacienţii au completat un chestionar în care au precizat dacă au consumat aspirină, cât de des au consumat şi cât timp. Aceste date au fost corelate cu o altă parte a studiului care include diagnosticul de cancer la ficat, scrie medicalnewstoday.com.

Analizând cele două aspecte, cercetătorii au au descoperit că persoanele care au luat două (sau mai multe) doze de 325 mg de aspirină în fiecare săptămâna au înregistrat un risc mai mic cu 49% de a se îmbolnăvi de cancer de ficat.

Pentru cei care au consumat frecvent aspirină timp de cinci ani sau mai mult, riscul a fost mai mic cu 59%.

De asemenea, studiul arată că tendinţa de diminuare a riscului s-a redus în cazul persoanelor care, după o utilizare frecventă, au încetat să mai ia aspirină şi a dispărut în totalitate după opt ani de la încetarea consumului de aspirină.

Cercetătorii intenţionează să realizeze un nou studiu în care vor încerca să observe dacă terapia cu aspirină ar avea efect la persoanele diagnosticate deja cu boli hepatice, deoarece acestea au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de ficat.

Cancerul de ficat este acum a treia cauză principală de decese cauzate de cancer în întreaga lume şi are o incidenţă în creştere în ultimele decenii. Rata de supravieţuire în cazul cancerului de ficat este doar 17,7% după cinci ani de la diagnostic. 

viewscnt