O echipă multinaţională de cercetători a realizat o descoperire importantă privind leucemiile cu lineaj mixt la copii, care ar putea duce la dezvoltarea de tratamente pentru această formă rară şi greu de vindecat a bolii, relatează sciencedaily.com.
Leucemia la copii reprezintă o situaţie dramatică şi greu de îndurat pentru familiile afectate. Totuşi, tratamentul celor mai răspândite forme de leucemie s-a îmbunătăţit în ultimele decenii, mărind rata de supravieţuire.
Însă unele forme mai agresive de leucemie rămân în continuare greu de tratat. O astfel de formă este numită leucemia cu lineaj mixt, unde rata de supravieţuire este în prezent de circa 50% în cazul copiilor afectaţi.
Medicii au observat că o categorie de pacienţi diagnosticaţi iniţial cu leucemie acută limfoblastică sau mieloblastică au o evoluţie mai nefavorabilă decât alţii. Prin convenţie, aceste forme au fost denumite leucemii cu lineaj mixt.
Echipa - formată din cercetătorii Václav Veverka (IOCB Praga, Republica Cehă), Zeger Debyser (KU Leuven, Belgia şi H. Courtney Hodges (Baylor College of Medicine, Texas, SUA) - a demonstrat că o proteină, numită LEDGF/p75, este controlată de fosforilare, o modificare moleculară care schimbă sarcina electrică a proteinei.
Proteina LEDGF/p75 are un rol esenţial în reglarea comportamentului genelor, prin legarea altor proteine pe cromatină.
Această activitate de catenare a cromatinei nu mai funcţionează în mod normal în cazul a două boli: HIV şi leucemie cu lineaj mixt.
Până acum erau cunoscute puţine lucruri despre reglarea biologică a interacţiunii dintre proteina LEDGF/p75 şi alte proteine, limitând capacitatea de a dezvolta tratamente.
După o analiză extinsă, echipa de cercetători a descoperit modul în care interacţiunea funcţionează.
Astfel, proteina LEDGF/p75 face parte dintr-un complex mult mai mare de factori care contribuie la funcţionarea genetică. Potrivit cercetătorilor, interacţiunea dintre proteinele LEDGF/p75 şi alte proteine este reglată, în mare parte, de fosforilarea dintr-o enzimă numită kinază.
Această descoperire majoră îi poate ajuta pe cercetători să ţintească interacţiunile proteinei LEDGF/p75 şi să dezvolte noi strategii terapeutice pentru leucemiile cu lineaj mixt.
Ceretătorii au arătat, în studiul lor, că eliminarea zonelor de fosforilare la gena MLL1, cu care interacţionează LEDGF/p75, reduce capacitatea celulelor de a rămâne într-o stare asociată cancerului.
De altfel, această interacţiune apare doar în cazul cancerului şi nu este necesară pentru funcţionarea normală a celulelor din sânge.
Cercetătorii au demonstat că inhibarea fosforilării ce permite legarea LEDGF/p75 de MLL1 reprezintă o cale de urmat pentru dezvoltarea de terapii eficiente pentru leucemiile cu lineaj mixt.