Datele companiei de cercetare Cegedim arată că piaţa farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi prin farmacii şi spitale, a continuat să crească în al treilea trimestru din acest an, dar a scăzut în volum. Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), dr. Dragoş Damian, a avertizat, într-un comentariu transmis 360medical.ro, că aceste date sunt o dovadă a faptului că tot mai puţini pacienţi au acces la medicamente şi că medicamentele utilizate sunt tot mai scumpe, înlocuindu-le pe cele la preţuri accesibile.
Dragoş Damian conduce şi compania Terapia Cluj, parte din grupul indian de medicamente generice Sun Pharma.
"Piaţa continuă evoluţia nesustenabila pentru al treilea sau patrulea an la rand, cu o creştere in valoare şi scădere in volum, asta însemnând că tot mai putini pacienţi au acces la medicamente, iar medicamentele utilizate sunt tot mai scumpe, înlocuindu-le pe cele la preţuri accesibile atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistem", a comentat dr. Dragoş Damian.
Directorul PRIMER consideră că evoluţia sugerează că accesul pacienţilor la medicamente este extrem de redus şi de politicile anumitor reţele de farmacii.
"În continuare accesul medicamentelor generice este blocat iîn anumite farmacii, care solicită disconturi enorme, gen “taxa de raft”, pentru a facilita accesul acestor produse. Aplicarea unei “taxe de raft” la medicamentele care au preţuri plafonate nu numai că este imorală, pentru ca îngrădeşte accesul pacienţilor, dar este şi o bariera comercială care, practic, scoate din uz medicamentele ieftine, contribuind la evoluţia nesustenabilă a pieţei", a spus dr. Damian.
Potrivit directorului PRIMER, autorităţile continuă să ignore acest fenomen, asupra căruia mulţi jucători atrag atenţia de peste cinci ani. Totuşi, datele arată şi un fenomen pozitiv în privinţa medicamentelor oncologice.
"Dacă putem folosi o formulare de acest fel, este un lucru îmbucurător faptul că asistăm la o creştere a consumului de medicamente din zona oncologică, asta însemnând că eforturile sistemului sanitar de a lupta împotriva maladiei se văd, cel puţin în evoluţia pieţei farmaceutice. Să sperăm că se vor vedea într-o zi şi în reducerea problemelor create de această boală", a menţionat Dragoş Damian.
Totuşi, directorul PRIMER consideră că ar fi mai bine să existe mecanisme serioase de prevenţie, în condiţiile în care ponderea medicamentelor oncologice în totalul pieţei, după valoare, este foarte ridicată.
"Din nou se observă aceeaşi evoluţie, creşterea volumului de medicamente pentru cancer este mică în comparaţie cu creşterea valorică, iar ca procent din total piaţă - sub 1% volum şi peste 25% valoare - este un alt semnal de nesustenabilitate", afirmă Dragoş Damian.
Directorul PRIMER atrage atenţia şi asupra creşterii - cu aproape 12% în valoare, concomitent cu o reducere de 2% în volum - a pieţei de medicamente destinate tractului alimentar.
"În piaţă se ştie ca această creştere este datorată utilizării în afara prospectului a medicamentelor antidiabetice pentru controlul obezităţii - într-o proporţie, această utilizare este decontată", a spus dr. Damian.
Potrivit directorului PRIMER, organele de control au depistat deja cazuri de “reţele” de prescriere şi decontare de medicamente antidiabetice pentru cazuri de obezitate.