FDA a primit raportări despre unele cazuri rare de efecte adverse generate de unele medicamente pentru hepatită C

FDA a primit raportări despre unele cazuri rare de efecte adverse generate de unele medicamente pentru hepatită C

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a identificat 63 de cazuri de agravare a funcţiei hepatice la anumiţi pacienţi care au luat medicamente pentru hepatită C produse de companiile farmaceutice Merck, Gilead şi AbbVie.

Companiile nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii, informează agenţia de presă.

Reprezentanţii FDA au precizat că toate că tratamentele sunt sigure şi eficiente, însă au primit rapoarte despre cazuri rare, dar grave de înrăutăţire a funcţiei hepatice sau a eşecului tratamentelor atunci când au fost luate de pacienţi cu boală hepatică avansată.

Hepatita C este o boală a ficatului cauzată de un virus transmis prin sânge, care poate provoca ciroză sau cancer la ficat în lipsa tratamentului.

Boala poate fi tratată cu medicamente antivirale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, 71 de milioane de oameni suferă de infecţie cu virusul hepatitei cronice.

FDA a precizat că a primit rapoarte care au ajutat la identificarea cazurilor de agravare a funcţiei hepatice, inclusiv unele cazuri de insuficienţă hepatică sau deces la pacienţii care au folosit medicamentul Mavyret de la AbbVie, tratamentul cu Zepatier produs de compania Merck şi medicamentul Vilevi dezvoltat de Gilead.

Toate aceste medicemente sunt aprobate şi în UE pentru tratarea hepatitei C, dar se află sub procedura de "monitorizare suplimantară" a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

La majoritatea pacienţilor, funcţia hepatică s-a îmbunătăţit după oprirea tratamentului, au mai precizat reprezentanţii FDA.

Aceste medicamente nu sunt indicate pentru utilizarea la pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată sau severă, dar sunt sigure şi eficiente la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară, au mai declarat reprezentanţii FDA.

viewscnt