Anticorpul anti- CGRP fremanezumab reduce durerile de cap ale pacienţilor ce nu au răspuns la tratamentele cu alte clase de medicamente ce previn şi amelieorează migrenele, conform unui studiu clinic de faza a III-a, realizat de cercetătorii de la Universitatea Medicală din Leiden, Olanda.
”Chiar şi migrenele dificile pot fi controlate la un număr semnificativ de pacienţi”, a declarat pentru Reuters dr. Michel D. Ferrari autorul cercetării.
În noul studiu clinic, cercetătorii de la 104 unităţi medicale din 14 ţări au investigat eficienţa şi suportabilitatea medicamentului fremanezumab administrat lunar şi trimestrial, în comparaţie cu placebo pentru 838 de pacienţi cu migrene episodice sau cronice dificil de tratat cărora nu le-au fost de folos medicamentele provenind din alte clase de produse pentru prevenirea migrenelor.
Reducerea zilelor cu migrene în timpul primelor 12 zile după prima doză a fremanezumab a fost semnificativ mai mare decât în cazul administrării lunare a medicamentului (scădere de 4,1 de la baza 14,1) şi administrării trimestriale a fremezumab (scădere de 3,7 de la baza 14,1), în comparaţie cu placebo.
Rezultatele terapeutice pozitive, în comparaţie cu placebo au fost similare la pacienţii cu migrenă episodică şi la cei cu migrenă cronică, mai relatează cercetătorii.
Proporţia de pacienţi cu o reducere de cel puţin 50% a durerilor de cap lunare a fost semnificativ mai crescută cu fremanezumab lunar (34%) sau administrat trimestrial (34%), în comparaţie cu placebo (9%). Aceiaşi diferenţă a existat şi în ceea ce priveşte proporţiile de participanţi cu ratele de răspuns de cel puţin 75% şi 100%.
De asemenea, pacienţii ce au primit fremanezumab au prezentat reduceri mai semnificative ale consumului de medicamente pentru dureri de cap acute, ale consumului de medicamente pentru dureri de cap specifice migrenelor şi numărului mediu de zile cu simptome nedureroase ale migrenei.
Tratamentul cu fremanezumab a produs şi îmbunătăţiri semnificative ale calităţii vieţii, ale satisfacţiei pacienţilor, reducerea depresiei raportate de pacienţi, dar şi creşterea productivităţii la muncă şi în alte activităţii.
Efecte adverse, evenimente adverse serioase şi evenimente adverse ce au dus la discontinuitate au apărut cu aceeaşi frecvenţă în grupul tratat cu fremanezumbab cât şi în grupul căruia i-a fost administrat un tratament placebo.
Tratamentul cu fremanezumab ar fi adecvat pentru pacienţii cu cel puţin 3 atacuri de migrenă pe lună şi fără un răspuns adecvat pentru cel puţin 3 tratamente standard, inclusiv cele cu propranolol şi şi cu candesartan, au mai afirmat autorii studiului.