Imunoterapia poate trata eficient unele forme agresive de cancer de prostată, arată un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie şi SUA

Imunoterapia poate trata eficient unele forme agresive de cancer de prostată, arată un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie şi SUA

Unele forme agresive de cancer de prostată pot fi tratate eficient folosind imunoterapia, arată un studiu prezentat recent de o echipă de cercetători din Marea Britanie şi Statele Unite, relatează pharmatimes.com.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare în domeniul Cancerului din Londra şi de la Institutul Dana-Farber din SUA au descoperit că 8,1% dintre bărbaţii cu cancer de prostată în stadiu avansat au anumite mutaţii genetice în tumoarea lor care le face rezistente la tratamentele clasice.

Din această cauză, această categorie de bolnavi de cancer de prostată au o durată de supravieţuire mult mai mică decât ceilalţi pacienţi - 3,8 ani, în medie, comparativ cu 7 ani pentru pacienţii fără mutaţia genetică.

Cancerele cu mutaţia genetică ce împiedică funcţionarea corectă a unor gene ce repară ADN-ul sunt considerate instabile. Aceste cancere dezvoltă tot mai multe mutaţii genetice şi devin tot mai rezistente la medicamente, astfel că pacienţii afectaţi au puţine opţiuni de tratament.

Însă cercetătorii britanici şi americani au descoperit că jumătate dintre tumorile cu mutaţii genetice au un conţinut ridicat al proteinei PD-L1, comparativ cu 9.8% dintre tumorile fără mutaţii genetice, ceea ce indică o probabilitate crescută ca un tratament cu inhibitori să fie eficient.

De asemenea, cercetătorii au observat că tumorile cu mutaţii genetice erau invadate de celule ale sistemului imunitar, ceea ce sugerează că imunoterapia poate reprezenta o soluţie eficientă în cazul acestor pacienţi.

În prezent, cercetătorii dezvoltă o metodă de testare a pacienţilor pentru a-i descoperi pe cei cu mutaţii genetice, în timp ce Institutul de Cercetare în domeniul Cancerului realizează teste clinice pentru a studia efectul imunoterapiilor asupra acestor pacienţi.

Studiul, prezentat în publicaţia Journal of Clinical Investigation, arată că noua descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi opţiuni de tratament pe baza imunoterapiei pentru mai multe tipuri de cancer.

Recent, o echipă de cercetători a descoperit o nouă formă inovativă de radioterapie poate trata pacienţii cu cancer de prostată cu doar cinci şedinţe cu radiaţii, comparativ cu 37 în tratamentul obişnuit, mărind şansele de supravieţuire.

viewscnt