Izolarea socială poate duce la pierderea memoriei la vârstă înaintată, a arătat pentru prima dată un studiu longitudinal efectuat la un Centru de Îngrijire şi Evaluare londonez. Cercetătorii au descoperit că atât bărbaţii, cât şi femeile au fost afectaţi de pierderi ale memoriei, dar în moduri diferite. Bărbaţii cu un nivel ridicat de izolare socială au înregistrat scăderi ulterioare ale memoriei. Pentru femei, nu a fost important nivelul general al lipsei de contact social, ci mai degrabă creşterea izolării.
Oamenii de ştiinţă au studiat datele de la 6123 de femei şi 5110 bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani, din Studiul longitudinal englezesc de îmbătrânire (ELSA), la şase intervale de doi ani, din 2002 încoace.
Folosind un model statistic pentru a analiza schimbările nivelurilor de izolare socială şi a pierderii memoriei de-a lungul timpului, cercetătorii au fost capabili să stabilească faptul că izolarea precede pierderea de memorie - mai degrabă decât invers. Deşi conexiunea dintre cei doi factori era deja cunoscută, această cercetare este prima care arată relaţiile dinamice dintre aceştia – adică modul în care nivelurile anterioare au afectat modificările ulterioare.
„Într-un fel, concluziile noastre aduc o veste bună, deoarece îmbunătăţirea contactului social al persoanelor în vârstă, ca o modalitate de a preveni sau a scădea încetinirea memoriei este mai uşoară decât dacă erau invers. În definitiv, găsirea oricărui factor care poate preveni sau poate îmbunătăţi viaţa acestor oameni este deosebit de importantă, deoarece nu există în prezent un remediu pentru pierderea memoriei, cum ar fi demenţa”, a declarat dr. Sanna Read, de la Centrul de Evaluare a Îngrijirilor LSE şi autorul principal al lucrării, potrivit Medicalxpress.com.
Bărbaţii care au fost „foarte izolaţi” au înregistrat o scădere a memoriei de 18% pe parcursul a doi ani, comparativ cu o scădere de 6% în rândul bărbaţilor care nu erau foarte izolaţi din punct de vedere social. În cazul femeilor, rezultatul a fost mai relativ - când izolarea a crescut cu două puncte, memoria femeilor a scăzut, în medie cu 18% în următorii doi ani.
Aceste rezultate privind pierderile memoriei sunt similare cu ratele găsite la persoanele cu declin progresiv de memorie şi cu tulburări cognitive uşoare înainte de dezvoltarea demenţei. În comparaţie, persoanele care se confruntă cu „îmbătrânirea normală” suferă o scădere a memoriei de două până la patru procente.
„Contactul social este extrem de important pentru persoanele în vârstă, nu doar pentru a reduce pierderile de memorie, ci pentru bunăstarea generală. Cercetarea noastră pare să sugereze că îmbunătăţirile pot fi făcute doar prin mărirea frecvenţei şi nu neapărat a calităţii contactului social - deşi trebuie să analizăm mai detaliat acest domeniu”, a precizat dr. Read.
Recent, cercetătorii de la Universitatea Buffalo au descoperit o nouă substanţă care ar putea proteja împotriva pierderilor de memorie. Oamenii de ştiinţă canadieni au testat şi ei un medicament experimental care ar putea duce la dezvoltarea unui tratament pentru pierderea memoriei, probleme cognitive şi alte tulburări psihice care se agravează adeseori la bătrâneţe.