Marile organizaţii ale spitalelor din SUA înfiinţează compania farmaceutică non-profit Civica Rx, care va produce medicamente generice ieftine

Marile organizaţii ale spitalelor din SUA înfiinţează compania farmaceutică non-profit Civica Rx, care va produce medicamente generice ieftine

Mai multe organizaţii importante, care reprezintă o treime dintre spitalele din Statele Unite, au căzut de acord să creeze o companie farmaceutică non-profit numită Civica Rx, care urmează să producă medicamente generice ieftine pentru a asigura aprovizionarea unităţilor medicale şi a pa0cienţilor la preţuri mai mici decât cele actuale, relatează pharmaceutical-business-review.com.

Iniţiativa, anunţată în ianuarie 2018, s-a dovedit un mare succes, în condiţiile în care peste 120 de organizaţii din domeniul sănătăţii, reprezentând o treime din spitalele din SUA, i-au contactat pe iniţiatorii Civica Rx şi şi-au exprimat interesul de a participa în noua companie.

Compania are statut de societate non-profit şi va avea sediul în statul Utah.

Asociaţii iniţiali în noua companie au fost organizaţiile Catholic Health Initiatives, HCA Healthcare, Intermountain Healthcare, Mayo Clinic, Providence St. Joseph Health, SSM Health şi Trinity Health.

Aceste şapte organizaţii reprezintă circa 500 de spitale din Statele Unite şi vor numi conducerea companiei, urmând să furnizeze şi cea mai mare parte a capitalului iniţial al Civica Rx.

Însă şi Departamentul american pentru problemele veteranilor (U.S. Department of Veterans Affairs - VA), care operează peste 1.700 de spitale, a anunţat că va lucra împreună cu Civica Rx pentru a-şi satisface propriile nevoi.

De asemenea, trei mari societăţi filantropice americane - Laura and John Arnold Foundation, Peterson Center on Healthcare şi Gary and Mary West Foundation - au anunţat că vor susţine noua companie, pentru a asigura misiunea sa de a ajuta oamenii fără a ţinti vreun profit.

Civica Rx a identificat deja 14 medicamente generice administrate de spitale, care vor reprezenta prima ţintă a eforturilor companiei.

Compania îşi propune să obţină autorizaţie de la autoritatea americană de reglementare din domeniu (FDA) pentru a produce direct medicamente sau pentru a subcontracta producţia către producători recunoscuţi.

Martin VanTrieste, un fost director pentru calitatea produselor în cadrul Amgen - una din cele mai importante companii farmaceutice din lume -, a fost deja numit director general al Civica Rx.

VanTrieste are o experienţă de peste 35 de ani în industria farmaceutică şi a acceptat că lucreze fără plată în cadrul Civica Rx.

"Înfiinţăm un bun public care are misiunea de a se asigura că medicamente generice esenţiale sunt accesibile şi ieftine", a declarat
VanTrieste.

"Faptul că o treime dintre spitalele ţării fie şi-au manifestat interesul, fie şi-au luat angajamentul de a participa la proiectul Civica Rx arată necesitatea acestei iniţiative. Acest lucru va îmbunătăţi situaţia pacienţilor, aducând o competiţie foarte necesară pe piaţa medicamentelor generice", a adăugat el.

Civica Rx va încerca, în prima fază, să asigure o aprovizionare stabilă cu medicamente generice esenţiale necesare în spitale, în condiţiile în care multe unităţi medicale au ajuns să înregistreze penurii cronice, punând pacienţii în pericol.

Ca urmare a intrării pe piaţă a noii companii, medicamentele generice esenţiale ar trebui să se ieftinească şi să fie asigurate fără întreruperi, consideră iniţiatorii proiectului.

Civica Rx se aşteaptă să furnizeze primele medicamente pe piaţă la începutul anului viitor.

Unele studii realizate în SUA privind costurile de producţie din sectorul farmaceutic sugerează că preţurile medicamentelor generice esenţiale folosite în spitale ar putea fi reduse de câteva ori faţă de nivelul actual.

viewscnt