Medicamente anti-HIV, ,,arme” împotriva noului coronavirus din China

În urmă cu două săptămâni, medicii chinezi au confirmat că au dat medicamente anti-HIV pacienţilor cu coronavirus din Beijing. Până acum 493 de oameni au murit din cauza infecţiei cu 2019-nCoV şi alte 24.597 au fost infectate. Între timp, trei echipe din întreaga lume - China, Australia şi Franţa - au reuşit să cultive coronavirusul în laborator, lucru ar putea duce la identificarea „călcâiului lui Ahile”, iar companiile farmaceutice caută opţiuni de tratament pentru coronavirusul din China.

Medicii chinezi au administrat medicamente antiretrovirale, bazându-se pe rezultatele unui studiu din 2004, publicat după izbucnirea sindromului respirator acut sever (SARS) care a  avut răspunsuri „favorabile”.

Folosite împreună, lopinavir şi ritonavir scad cantitatea de celule HIV din sângele unui pacient, eliminând capacitatea virusului de a se reproduce şi de a ataca sistemul imunitar. Ştiind acest lucru, medicii chinezi au combinat, tratamentul cu un alt medicament antiviral numit oseltamivir (Tamiflu), în speranţa că acest cocktail poate acţiona împotriva noului coronavirus.

Medicii din Singapore - unde există 24 de cazuri - au dat tratament antiretroviral, potrivit declaraţiilor lui Tan Chorh Chuan, om de ştiinţă tailandez, fără a intra în detalii despre rezultate. ,,Aceşti agenţi  antiretrovirali par a fi eficienţi, dar nu putem fi siguri în acest moment", a declarat acesta, potrivit Medicalxpress.com.

Gan Kim Yong, ministrul Sănătăţii din Singapore spune însă că cea mai bună abordare este aceea de-a încerca să rămâneţi sănătoşi, astfel încât sistemul imunitar să vă poată oferi un răspuns puternic în faţa acestor coronavirusuri.

În Thailanda, unde există acum 25 de cazuri confirmate, un pacient chinez de 71 de ani a avut test negativ la 48 de ore de la administrarea celor trei medicamente. Cu toate acestea, medicii thailandezi spun că e nevoie de prudenţă, fiiindcă medicamentele trebuie administrate sub supraveghere atentă din cauza posibilelor reacţii adverse.

Studiul din 2004 a arătat că antiretroviralele utilizate la pacienţii cu SARS au avut „beneficii clinice substanţiale”, însă studiile aleatorii pe 41 de pacienţi cu coronavirus au arătat „limitări”, potrivit cercetărilor publicate în revista The Lancet pe 24 ianuarie. Alte studii se arată „promiţătoare”, iar acum un nou studiu clinic a început în Wuhan.

,,Pacienţilor diagnosticaţi cu gripă comună li se recomandă adesea un medicament antiviral cunoscut în sub numele de Tamiflu. Dar gripa sezonieră este foarte diferită de coronavirusul chinezesc”, a declarat Sylvie van Der Werf, de la Institutul Pasteur din Paris.

Firmele farmaceutice caută opţiuni de tratament

Compania Gilead lucrează cu autorităţile chineze  şi au demarat studii clinice pentru a determina dacă remdesivir - un medicament utilizat pentru a trata SARS - este eficient. De asemenea, sunt în curs de dezvoltare  tratamente complet noi pentru a ucide virusul Wuhan.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA este parteneriat cu Regeneron Pharmaceuticals pentru a dezvolta anticorpi monoclonali pentru combaterea infecţiei cu acest coronavirus, o clasă de medicamente folosite cu succes pentru a ridica ratele de supravieţuire în rândul pacienţilor Ebola.

Între timp, trei echipe din întreaga lume - în China, Australia şi Institutul Pasteur din Franţa - au reuşit să cultive coronavirusul în laborator, lucru ar putea duce la identificarea „călcâiului lui Ahile”.

viewscnt