Medicamentele anticolinergice sunt asociate cu un risc de demenţă cu 50% mai mare la adulţii vârstnici

Medicamentele anticolinergice sunt asociate cu un risc de demenţă cu 50% mai mare la adulţii vârstnici

Medicamentele anticolinergice sunt asociate cu un risc de demenţă cu aproape 50% mai mare la adulţii mai în vârstă, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit de mult timp o posibilă legătură între medicamentele anticolinergice şi un risc crescut de demenţă, dar noul studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine arată că pentru anumite clase de medicamente anticolinergice - în special antidepresive, antimuscarinice pentru vezica urinară, antipsihotice şi medicamente antiepileptice- asocierea cu demenţa este şi mai puternică.

Cercetătorii afirmă că există aproape o creştere cu 50% a cotelor de demenţă asociate cu o expunere anticolinergică totală de peste 1.095 de doze zilnice într-o perioadă de 10 ani, ceea ce este echivalent cu un adult mai în vârstă care ia un medicament anticolinergic puternic zilnic pentru cel puţin trei ani.

"Studiul este important pentru că întăreşte dovezile care arată că medicamentele anticolinergice sunt puternic asociate cu demenţa în urma unui consum pe termen lung şi de asemenea, subliniază ce tipuri de medicamente anticolinergice au cele mai puternice legături cu demenţa" a declarat principalul autor al studiului, Carol Coupland, profesor de statistici medicale de la Universitatea din Nottingham în Regatul Unit, citat de cnn.com.

Studiul realizat între 2004 şi 2016, a implicat analiza datelor privind 284.343 de adulţi din Marea Britanie, cu vârste de peste 55 de ani. Datele provin de la QResearch, o bază de date vastă de înregistrări medicale anonime.

Cercetătorii au identificat expunerea anticoligenrică a fiecărui adult pe baza detaliilor prescripţiilor medicale. Cercetătorii au descoperit că cele mai frecvent prescrise medicamente anticolinergice au fost antidepresive, medicamente pentru tratarea vertijului, a bolii de mişcare sau vărsăturilor şi medicamentele antimuscarinice pentru vezica urinară, în special cele care tratează vezica hiperactivă.

Dintre persoanele implicate în studiu 58.769 dintre pacienţi au avut un diagnostic de demenţă, au stabilit cercetătorii în urma anlizelor. Astfel, riscul de demenţă a crescut de la 1,06 în rândul celor cu cea mai mică expunere anticolinergică la 1,49 în rândul celor cu cea mai mare expunere, comparativ cu cei care nu au primit prescripţii pentru astfel de medicamente.

Cercetătorii nu au descoperit creşteri semnificative ale riscului de demenţă asociat cu antihistaminice, relaxante musculare scheletice, antispastice gastro-intestinale, antiaritmice sau bronhodilatatoare antimuscarinice, se mai arată în concluziile cercetării.

De asemenea autorii sudiului susţin că au descoperit doar o asociere între medicamente anticolinergic şi riscul de demenţă şi nu o relaţie de cauzalitate.

Cu toate acestea, studiul arată că aproximativ 10% din diagnosticul de demenţă se datorează expunerii la medicamente anticolinergice, ceea ce ar echivala, de exemplu, cu aproximativ 20.000 din cele 209.600 noi cazuri de demenţă pe an Marea Britanie.

viewscnt