Medicamentul Lenvima (substanţa lenvatinib), dezvoltat de companiile farmaceutice Eisai (Japonia) şi MSD (SUA), a fost aprobat pentru a fi utilizat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în tratamentul pentru cancer hepatic (HCC), potrivit pharmatimes.com.
Decizia vine după o recomandare pozitivă emisă de comisia pentru medicamente pentru uz uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Recent, medicamentul a fost aprobat şi în Statele Unite.
Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul EMA, Lenvima a fost aprobată în 2015 pentru utilizarea în UE pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu carcinom tiroidian diferenţiat (CTD) (papilar/folicular/cu celule Hürthle) progresiv, local avansat sau metastatic, refractar la tratamentul cu iod radioactiv (IRA).
Însă noua decizie a EMA permite folosirea medicamentnului şi ca monoterapie pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu hepatocarcinom (HCC) avansat sau neoperabil care nu au beneficiat de altă terapie.
Medicamentul poate fi folosit şi în combinaţie cu tratamentul Keytruda (pembrolizumab).
Aprobarea primită din partea autorităţilor de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA şi UE vine după obţinerea unor rezultate pozitive în testele REFLECT.
Astfel, în urma utilizării Lenvima, rata de supravieţuire în rândul pacienţilor a fost uşor superioară celei obţinute în cazul folosirii medicamentului concurent Nexavar (sorafenib), produs de Bayer, însă s-au obţinut rezultate mai bune în ceea ce priveşte rata de răspuns şi de supravieţuire fără progresie a tumorii.
În urma testelor, pacienţii trataţi cu Lenvima au înregistrat o durată generală medie de supravieţuire de 13,6 luni, faţă de 12,3 luni în cazul pacienţilor trataţi cu sorafenib. Însă supravieţuirea fără progresie a tumorii a fost mult mai mare în cazul Lenvima, de 7,3 luni, în medie, comparativ cu 3,6 luni în cazul sorafenib.
Totuşi, medicamentul are unele efecte adverse precum hipertensiunea, oboseala, apetit scăzut sau dureri abdominale.
Hepatocarcinomul este un cancer relativ răspândit pe plan mondial, situându-se pe locul al cincilea ca incidenţă, cu între 500.000 şi 1 milion de cazuri noi pe an.