Grupul farmaceutic american Bristol-Myers Squibb a anunţat că a obţinut aprobarea autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru ca tratamentul său Opdivo (substanţa activă nivolumab) să fie folosit şi în cazul pacienţilor cu cancer de plămâni cu celule mici, care au înregistrat o extindere a tumorii după chimioterapie sau alte tipuri de tratamente, relatează Reuters.
Noul medicament concurează pe piaţă cu Keytruda (pembrolizumab), deţinut de grupul Merck, şi aparţine unei clase de tratamente care ţintesc activarea sistemului imunitar pentru a ataca tumorile.
Ambele medicamente au obţinut deja aprobări pentru mai multe maladii, inclusiv melanom, cancer de plâmâni şi cancer la gât.
Vânzările ambelor medicamente au fost similare până în prezent. Astfel, Opdivo a adus companiei Bristol-Myers Squibb încasări de 1,63 miliarde dolari în al doilea trimestru din acest an, uşor sub valoarea înregistrată pentru Keytruda (1,67 miliarde dolari).
După ce Opdivo a fost aprobat şi pentru tratarea pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule mici, vânzările ar putea creşte, în condiţiile în care între 10% şi 15% dintre pacienţii cu cancer de plâmâni au forma cu celule mici.
Recent, medicamentul Imfinzi (substanţa durvalumab) pentru cancer de plămâni, dezvoltat de grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, a primit recomandare pozitivă de la comisia pentru medicamente pentru uz uman a Agenţiei Europene a Medicamentului, fiind aproape de a primi aprobare pentru vânzarea în statele Uniunii Europene.
Pentru grupurile farmaceutice, cancerul de plămâni reprezintă o piaţă foarte atractivă, deoarece maladia este în prezent una dintre principalele cauze de decese pe plan mondial.