Migrenele la copii: tratamentul medicamentos preventiv ceva mai eficient decât placebo

Migrenele la copii: tratamentul medicamentos preventiv ceva mai eficient decât placebo

Medicamentele pentru migrenă care ar putea funcţiona în cazul adulţilor nu vor preveni migrenele la copii şi adolescenţi, este concluzia cercetătorilor americani, după ce au examinat 23 de studii efectuate între 1967 şi 2018.

Peste 2.200 de pacienţi tineri au fost incluşi în studiile respective, aproximativ un sfert dintre aceştia au primit un placebo, în timp ce restul au fost trataţi cu o serie de medicamente (antiepileptice, antidepresive, blocante ale canalelor de calciu, medicamente pentru tensiunea arterială) sau suplimente alimentare.

Niciunul dintre medicamente nu a fost mai eficient decât placebo pe termen lung (cinci până la şase luni sau mai mult) şi doar două - propranolol şi topiramat - au oferit beneficii pe termen scurt (mai puţin de 5 luni), potrivit studiului, publicat în revista JAMA Pediatrics.

„Tratamentul farmacologic preventiv al migrenei pediatrice cu toate aceste medicamente este puţin mai eficient decât placebo”, a declarat Cosima Locher, cercetător la facultatea de psihologie a Universităţii din Basel, potrivit WebMD.com.

Rezultatele acestei cercetări arată că este nevoie de mai multe studii în ceea ce priveşte prevenirea migrenei la copii şi adolescenţi, dar şi referitoare la  „efectul placebo” specific acestor pacienţi. Locher e de părere că ar trebui luate în considerare noi metode de tratament a migrenei la copii şi adolescenţi.

Intervenţia comportamentală poate fi eficientă

Doi experţi din Statele Unite au fost de acord că terapia medicamentoasă nu funcţionează întotdeauna cel mai bine pentru copiii care se luptă cu migrena.

De fapt, un studiu recent recent a arătat că „intervenţia comportamentală poate fi la fel de eficientă la copii precum produsele farmaceutice, dar că este subutilizată”, a spus dr. Noah Rosen, care coordonează Centrul de Dureri de Cap din Northwell Health, NY.

Dr. Yili Huang de la Centrul de Management al Durerii de la Spitalul Phelps din New York a precizat că ,,migrenele la adulţi şi copii pot fi foarte diferite. De exemplu, la copii, durerea este de obicei simţită pe ambele părţi ale capului, comparativ cu o singură parte la adulţi ", iar medicamentele care vizează prevenirea migrenelor vin la pachet cu efecte secundare, inclusiv schimbări de dispoziţie la copii.

,,În unele cazuri, efectele secundare potenţiale ale acestor medicamente depăşesc beneficiile neclare ale prevenirii migrenelor. La unii copii, un tratament psihologic, cum ar fi tehnicile de biofeedback, s-au dovedit a fi de ajutor”, a adăugat el, subliniind că aceste tratamente pot fi eficiente şi nu sunt asociate cu potenţialele efecte secundare ale terapiei cu medicamente.

5% dintre copiii cu vârsta de 10 ani au migrene

Migrena este o afecţiune neurologică cronică, frecvent întâlnită. Aproximativ 14% din populaţie suferă de migrenă pe parcursul vieţii. Chiar dacă nu este la fel de des întâlnită ca în cazul adulţilor, migrena afectează 2,5% dintre copiii cu vârsta sub 7 ani, iar până la vârsta de 10 ani prevalenţa se dublează.

Tratamentul medicamentos la copii recomandat atât în prevenţie, cât şi în puseele acute este similar cu cel din cazul adultilor, doar ca este adaptat în funcţie de vârsta şi kilogramele copiilor. Nu este de neglijat informaţia că migrena are o componentă genetică importantă; dacă unul dintre părinţi suferă de această boală, riscul copilului să o moştenească este de 4 ori mai mare decât în populaţia generală, iar dacă o au ambii părinţi, riscul creşte de 6 ori.

viewscnt