Producătorul farmaceutic american Zogenix a anunţat că medicamentul pecare îl dezvoltă pentru sindromul Dravet, o formă rară de epilepsie, reduce semnificativ crizele generate de maladie, potrivit ultimelor teste, relatează Reuters.
Al doilea rând de teste realizate cu medicamentul experimental ZX008 (fenfluramină în doză redusă şi hidrocloridă) pe pacienţii cu sindromul Dravet a dat rezultate pozitive, în condiţiile în care persoanele cu acest sindrom au în prezent opţiuni reduse de tratament.
Potrivit companiei, pacienţii cărora li s-a administrat ZX008 au înregistrat o scădere cu 54,7% a crizelor, ca medie lunară, comparativ cu persoanele care nu au folosit medicamentul.
De asemenea, frecvenţa medie a crizelor epileptice s-a redus cu 62,7% faţă de ceilalţi pacienţi.
Medicamentul ZX008 a dovedit o eficienţă demonstrabilă statistic atât în cee ace priveşte reducerea crizelor, cât a prelungirii perioadelor fără crize.
Compania a menţionat că medicamentul este în general bine tolerat de către pacienţi, având puţine efecte adverse.
Anunţul companiei Zogenix vine la puţin timp după ce autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor (U.S. Food and Drug Administration) aaprobat unalt tratament pentru mai multe forme de epilepsie, inclusive pentru sindromul Dravet.
Medicamentul, produs de compania GW Pharmaceuticals, este bazat pe canabis.
Pentru noul medicament, Zogenix va depune solicitarea pentru avizarea în SUA şi în Europa în ultimul trimestru din 2018.
În prezent, opţiunile de tratament pentru pacienţii cu sindromul Dravet sunt limitate la folosirea de medicamente pentru calmarea crizelor şi de tratamente pentru prevenirea situaţiilor grave.
Sindromul Dravet a fost descris pentru prima dată de medicul francez Charlotte Dravet în 1978, fiind cunoscut şi sub denumirea de Epilepsie Mioclonică Infantilă Severă.
Sindromul este o forma rară şi fatală de epilepsie incurabilă, care debutează în copilărie şi se manifestă prin crize iniţiale de durată prelungită, cel mai adesea.
Incidenţa sindromului Dravet este de 1 la 30.000 de copii, în medie.