Nou mecanism propus pentru evaluarea medicamentelor deficitare

Nou mecanism propus pentru evaluarea medicamentelor deficitare

Lipsa unor medicamente de pe piaţă reprezintă o problemă cu care se confruntă deseori pacienţii din România, nevoiţi să găsească alternative. Autorităţile au luat până acum mai multe măsuri pentru a preveni perioadele de indisponibilitate a medicamentelor, însă fenomenul persistă. O nouă propunere vizează chiar mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare, care ar trebui corectat, potrivit unui parlamentar. 

Astfel, dr. Adrian Wiener, deputat şi medic, îi solicită ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, să modifice de urgenţă mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare, pentru a ţine cont şi de solicitările farmaciilor, nu doar de stocuri, ca în prezent.

Potrivit deputatului, în sezonul rece, multe farmacii au primit de la depozite cantităţi infime de astfel de medicamente, deşi au sesizat frecvent autorităţile.

"Mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare trebuie regândit. Acum sunt evaluate stocurile din depozite, dar nu se iau în considerare cererile farmaciilor. Legea defavorizează flagrant pacienţii în favoarea lanţurilor de farmacii", a declarat Adrian Wiener, într-un comunicat.

Parlamentarul susţine că anumite lanţuri de farmacii, care au depozite proprii, pot bloca anumite medicamente, efectul fiind creşterea artificială a preţurilor.

Asociaţia Farmaciştilor Independenţi a sesizat deja Consiliul Concurenţei pe această temă şi a propus crearea unui canal de urgenţă în care farmaciile să raporteze cererile către Ministerul Sănătăţii.

"Dacă un medicament este deficitar, ministerul trebuie să impună restricţii asupra vânzării acelui medicament, atât în ceea ce priveşte exporturile paralele, cât şi asupra aprovizionării farmaciilor autohtone cu stocuri-tampon", a mai spus Adrian Wiener.

Soluţia propusă ar oferi acces mai facil tuturor pacienţilor la stocurile existente dintr-un anumit produs la nivel naţional, potrivit parlamentarului.

viewscnt